Praktičtí lékaři a ambulantní specialisté budou 10. října protestovat proti byrokracii a podfinancování praxí. Ordinace by ale měly zůstat otevřené

8. říjen 2017
Zprávy z

Přes deset tisíc lékařů bude ordinovat s černou páskou na rukávu. Doktorům vadí hlavně rostoucí povinná byrokracie, jako třeba povinné zavedení elektronických receptů nebo elektronické evidence tržeb.

Podle ministerstva zdravotnictví jde ale o modernizaci a zkvalitnění zdravotní péče. „Lékaři ostatně měli dost času se na příchod eReceptů připravit. Už od roku 2009 totiž běží dobrovolný zkušební provoz. Dokonce i možné náklady spojené s přechodem na eRecept jsou lékařům kompenzovány úhradovou vyhláškou. Podle názoru ministerstva zdravotnictví nemůže neochota jedinců využívat moderní technologie a učit se nové věci stát v cestě modernizaci zdravotnictví,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Protestní akce bude ve Žlebech na Čáslavsku, kde organizátoři uspořádají symbolický pohřeb zavírané ordinace. Ve zmíněné obci totiž končí jediná ordinace praktického lékaře.

autor: aku
Spustit audio