Praha nebude trpět hotel rozlezlý do bytových domů, komentuje primátor Hřib podnikání typu Airbnb

14. květen 2020

Koronakrize mění i trh s krátkodobými pronájmy. Všichni a ze dne na den přišli o své příjmy z Airbnb. A bude hůř.

Čtěte také

Jen v Praze bylo ještě před krizí zhruba 10 až 15 tisíc bytů k pronájmu. Nabízeli je vlastníci jedné nebo více nemovitostí či firmy, které spravovaly celé bytové domy. Před všemi teď stojí rozhodnutí, jak dál se svým podnikáním.

Trh s krátkodobými pronájmy se tak v budoucnu zřejmě výrazně změní. Ostatně, upozorňuje na to i Jan Martina, manažer společnosti M&M Reality pro hlavní město.

„Velký počet klientů je přímo vázaných na pravidelný příjem z krátkodobých pronájmů. Proto to začali okamžitě řešit dlouhodobými nebo střednědobými pronájmy,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Šedá zóna?

Stejně postupoval i David Bureš, ředitel společnosti Bureš a partneři, která zastupuje několik majitelů. „Jak vyrostly ceny dlouhodobých nájmů, tak jste (ještě začátkem roku) měli z dlouhodobého nájmu 50metrového bytu v Karlíně o 3 tisíce víc než z krátkodobého. Pokud vám tedy podnájemník platil vše, jak měl.“

Z trhu by podle Bureše mohla zmizet část lidí v šedé zóně. Ti využívali díry v zákoně, tedy nemožnost efektivně kontrolovat, jestli pronajímatel své výdělky daní a dodržuje i další pravidla.

Čtěte také

Právě této šedé zóně teď „podnikání“ komplikuje fakt, že vláda v nouzové stavu prosadila zákon, podle kterého Airbnb musí živnostenským úřadům poskytnout údaje o pronajímatelích, a to i zpětně.

Finanční správa pak správnost může taky kontrolovat. Další restrikce může Airbnb čekat i od pražského magistrátu. Nová legislativa podle primátora Zdeňka Hřiba z České pirátské strany usnadňuje kontrolu – třeba v tom smyslu, jestli jsou pronajímané byty nahlášené jako provozovny.

Nový zákon

„Teď už je možné efektivněji uplatňovat všechny povinnosti, které musí Airbnb dodržovat. Od hygienických až po noční klid. Pochopitelně jsou tam i jiné sankce,“ říká primátor na Plusu. Praha chce jít ale ještě dál.

Už dlouho přemýšlí, jak krátkodobé pronájmy omezit i časově a chce posílit pravomoci jednotlivých společenství vlastníků. Ta by totiž musela s Airbnb souhlasit.

Ministerstvo pro místní rozvoj se k tomu ale zatím staví rezervovaně. Podle náměstka Davida Koppitze bude záležet na tom, jak v praxi zafunguje sdílení dat o pronajímatelích. „Některé živnostenské úřady už připravují žádosti o data. Očekáváme, že bychom mohli mít v horizontu tří měsíců požadované informace. Mezičas bychom chtěli využít ke kontrolám,“ varuje.

Čtěte také

Podle předsedy České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěje Koutného může ekonomická nejistota, regulace a přísné kontroly vést ke změně na trhu, který převezmou movitější investoři s velkým počtem bytů. Ti totiž mají Airbnb jako regulérní byznys, ne jen jako přivýdělek.

„Všichni ti, kteří byli na hraně výnosnosti, a ještě mimo zákon, tak z trhu asi odejdou. Ale ti, kteří se na tomto trhu drží dlouhodobě, to už jsou dnes spíš profesionálové,“ vysvětluje Koutný.

Dodává, že právě profesionálové se ale dokážou postarat o to, aby se hosté chovali slušně, protože nestojí o potíže. Pražský primátor Hřib je ale považuje za ty nejproblematičtější.„Není možné trpět hotel rozlezlý do bytových domů. Negativně to ovlivňuje komfort starousedlíků, a taky dostupnost bydlení pro mladé lidi,“ dodává.

Celý rozhovor Jakuba Horáčka si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související