Praha 5 chce ještě letos začít opravovat osadu Buďánka. Podle magistrátu pozdě

21. květen 2014

Přes dvacet let chátrající bývalá dělnická kolonie Buďánka v pražských Košířích by se ještě letos měla začít opravovat. Praha 5 na obnovu památkové zóny shání peníze a plánuje, čemu bude areál v budoucnu sloužit. V místě by mělo vzniknout kulturně společenské centrum pro umělce a jejich příznivce.

Na svahu nad Plzeňskou ulicí z dvaceti domů osady Buďánka zbyl pouze jediný. Z ostatních zbývají jenom torza, zbořené zdi a na zarostlých cestách se válí odpadky. Praha 5 chce nejprve provést geologický průzkum a statik má určit, které domy je vůbec možné ještě zachránit.

Ještě letos na podzim chce radnice opravit bývalou mlékárnu, říká radní Jiří Vejmelka, který na úřad kandidoval za Věci veřejné.

„Byl vytipován objekt bývalé mlékárny a ten určitě bude sanován jako první. Tam vznikne informační středisko, které bude informovat občany, jak projekt probíhá a jaké je cílové řešení."

Podle Vejmelky je reálné, že znovu bude stát alespoň pět domů. S revitalizací by městské části měli pomoci i architekti ze Švýcarska. Společně se u kulatého stolu sejdou za týden.

Radnice věří, že spolupráce by jim mohla přinést i nějaké peníze ze Švýcarských fondů.

„Na ten úvod, aby projekt začal, jsme finančně zabezpečení, protože nám velmi vyšla vstříc ČSOB, která nám dala dar 5 milionů. Ale určitě i my máme v rozpočtu, myslím, že částku 2 miliony, z které můžeme na projekt letos čerpat,“ řekl Vejmelka.

Celkové naáklady ještě nejsou jasné

Kolik bude stát obnova Buďánek celkem, zatím není úplně jasné. Minulý starosta Miroslav Zelený ze sdružení Uzdravme naši politiku mluvil až o 150 milionech.

Ačkoliv tedy radnice začala jednat a o bývalou dělnickou kolonii projevila zájem, pražský magistrát není spokojený. Podle radní pro oblast majetku Evy Vorlíčkové z TOP 09 se Praha 5 měla starat o záchranu Buďánek mnohem dřív:

„Doufáme, že nám to bude předloženo a uvidíme, v jaké fázi to je, protože tam je i zajímavé, že Praha začala konat, až když my jako magistrát jsme se o to začali zajímat – co s tím územím je a proč se tam od roku 1996 nic neděje. Ale jaké jsou jejich lány reálné, nebo v jaké fázi jsou, zatím nevím."

Magistrát už Praze 5 pohrozil, že jí osadu odejme ze správy. Obě strany ale mají schůzku ještě tento týden a radní Vejmelka tvrdí, že na magistrátu předloží všechny připravené materiály a problém se vyřeší.


Zvětšit mapu
autor: ank
Spustit audio