Pracovníci České pošty projdou Prahou. Nelíbí se jim pracovní podmínky

22. únor 2016

Zaměstnanci České pošty dnes před polednem vyjdou do ulic Prahy. Chtějí protestovat proti údajné šikaně nadřízených a špatným pracovním podmínkám. Odborová organizace například tvrdí, že si zaměstnanci musejí kupovat zboží, které pošta nabízí. Pošta ale kritiku i způsob protestu odmítá.

Pracovníci České poště prodávají na přepážkách například známky. Kromě nich ale musejí lidem nabízet i pojištění, SIM karty nebo výherní losy.

„Pod nátlakem to zaměstnanci musejí dělat v rámci svých pracovních povinností. Když neplní tyto povinnosti, tak je jim vyhrožováno propuštěním. Někdy jsou i propuštěni. Tento problém se s vedením snažíme řešit už minimálně dva roky,“ popsal prezident Federace výkonných zaměstnanců České republiky Miroslav Prokop.

Odbory také tvrdí, že zaměstnanci jsou nuceni uzavírat si pojištění, o které vůbec nestojí.

Pokud totiž neprodají dostatečné množství zboží nebo služeb, vedení je údajně nutí k tomu, aby si ho sami zakoupili. Pošta ale jakoukoliv kritiku odmítá.

„Pouze 10 procent lidí, kteří mají toto na starosti, nedosáhne na stoprocentní splnění plánu, takže tyto argumenty považuji pouze za zástupné. I pan Pohl (předseda odborové organizace SOS-21, pozn. red.) na jednání, které bylo mezi vedením České pošty a zástupci odborů, nic takového nezmínil,“ dodal mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Doplňkový prodej už dříve zpochybnil i ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Pošta následně tento sortiment omezila.

„Byl bych velice nerad, aby zákazníci, kteří přicházejí na Českou poštu, měli pocit, že jsou v nějakém vietnamském supermarketu, koukaly tam na ně plyšové hračky a různé věci, které z mého pohledu na poštu nepatří,“ řekl tehdy Chovanec.

Pracovníci pošty se v reflexních vestách sejdou v půl dvanácté u pražského hlavního nádraží, chtějí také předat vedení pošty desatero svých požadavků. Protestní shromáždění ale Česká pošta označila za nátlak, který nic nevyřeší.

autoři: tby , ako
Spustit audio