Pracovat v týmu, učit se, rozumět sobě, to budou děti potřebovat, tvrdí ředitel ScioŠkoly Dobrovolný

5. prosinec 2020

„My nevíme, jaká bude budoucnost. Jediná jistota je, že žádnou jistotu nemáme. Svět se už teď mění velmi rychle a bude se měnit čím dál rychleji,“ myslí si Filip Dobrovolný, který vede Střední ScioŠkolu a v Hovorech na Plusu vysvětluje, co své žáky učí, aby v takovém světě obstáli.

Důležité bude umět se přizpůsobit, myslí si Dobrovolný. „A učit se novým věcem. Chceme, aby se děti naučily pracovat v týmu, uměly převzít zodpovědnost. Naučily se rozumět samy sobě. Komunikovat s ostatními. Být empatický. To je to nejdůležitější, co by se měly u nás naučit,“ tvrdí ředitel Střední ScioŠkoly.

Čtěte také

Zdůrazňuje, že neznámkování v jeho škole neznamená, že tam vládne „divočina a anarchie“.

„Škola bez povinností nemůže dlouho fungovat. Studenti mají povinnosti, uklízí, já taky uklízím, uklízečku nemáme. Zvedají telefony. Nakupují pomůcky,“ tvrdí Dobrovolný s tím, že studenti s tím na přijímacím pohovoru souhlasili. 

Dobrovolný dříve učil na běžném gymnáziu. „Dlouho jsem věřil, že když budu kolegům vysvětlovat, že dávat známky a nedávat slovní hodnocení nepodporuje učení a spíš škodí, že to dokážu změnit zevnitř. Ale zjistil jsem, že na to nejsou zvědaví. A po devíti letech se mi zdálo, že přemýšlím, jak si to sám zjednodušit. Přestalo mě to bavit,“ vysvětluje. 

Jak vypadá výuka ve Střední ScioŠkole? O čem všem mohou studenti rozhodovat a o čem už ne? Poslechněte si Hovory Tatiany Čabákové.

Spustit audio

Související