Pozor na syndrom konce cesty!

2. srpen 2011
Motožurnál , Motožurnál

Už jste slyšeli o syndromu konce cesty? Není to žádná vážná nemoc, ale psychický stav, který může způsobit i dopravní nehodu. Tento fenomén popisují dopravní psychologové a své o něm vědí i dopravní policisté. Řada řidičů totiž havaruje po dlouhé cestě těsně před cílem. Profesionální řidiči se o syndromu konce cesty dozvídají na školeních řidičů, a proto si na něj dávají větší pozor než řidiči amatéři.

Máme za sebou tisíc kilometrů cesty od moře, jsme plni zážitků a po stovkách kilometrů neznámými kraji se najednou dostaneme na známá místa. Najednou je tu pocit domova. Uleví se nám, že je cesta za námi, a psychika zařadí neutrál. Takový řidič právě zažívá syndrom konce cesty, jak se odborně nazývá. Ten se projeví i v případě, že jsme odpočatí, vyspalí, děláme pravidelné přestávky a v autě máme příjemnou teplotu.

Stejně tomu bylo před lety i v případě rodiny z Náchodu, která se vracela od moře. Mladí manželé, desetiletý chlapec a tříletá holčička. Řídil manžel. Zkušený a klidný řidič. „V Brně nereagoval na to, že po hlavní silnici vedoucí z kopce dolů jede autobus. Vjel mu přímo do cesty a srážce už nešlo zabránit. Auto bylo zcela zdemolované a nehodu přežila jen tříletá holčička,“ říká psycholožka Bohuslava Hájková.

Syndrom konce cesty mohou vyvolat známá místa, například po přejezdu hranic do České republiky, nebo se dostaví v poslední desetině cesty. Nebudeme si nic namlouvat, často se ke všemu přidává i únava, která s blížícím se cílem sílí. „Během léta jsou daleko častější nehody, kdy řidič před koncem cesty už nechce zastavovat, myslí si, že dojede, ale kvůli silné únavě na chvíli upadne do mikrospánku. To pak často končí tragicky,“ varuje královéhradecká policistka Iva Ježková.

Se syndromem konce cesty se setkávají i profesionální řidiči. Ti však o jeho existenci vědí, a proto si na něj dávají velký pozor. Udržování bdělosti pomáhá například cucání bonbónů, žvýkání nebo hovor se spolujezdcem. A hlavně mějte na paměti, že i když jste už jen dvě vesnice od domova, pořád jste řidič a musíte se plně věnovat řízení.

autor: mkk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.