Pozor na nepřijaté hovory. Podvodníci se snaží vymámit z Čechů peníze za volání do zahraničí

27. červenec 2017
Zprávy z

Voláte zpět na neznámá čísla, která nestačíte zvednout? Tak si raději dejte pozor na jejich předvolbu. Mohlo by vás to totiž přijít draho. V posledních dnech se v Česku množí případy prozvánění hlavně z Alžírska za účelem vymámit z lidí peníze. Čeští operátoři už některá čísla začali blokovat.

Podle Asociace poskytovatelů mobilních sítí se jen za pondělí a úterý s těmito telefonáty setkaly až desetitisíce zákazníků.

Poznávacím znakem je číslo většinou s alžírskou předvolbou, tedy +213. Může být ale také z Pobřeží slonoviny, Afghánistánu a dalších zemí.

Operátoři už většinu čísel zablokovali. Útok ale stále pokračuje a můžou se objevovat nová čísla. Problémy mají i na Slovensku.

Nejlepší obrana? Nevolat zpátky

Podle Asociace poskytovatelů mobilních sítí je nejlepší obranou to, když zákazníci nebudou volat nazpět. V praxi to ale mnohdy tak jednoduché není. Lidé jsou v dnešní době neomezených tarifů často zvyklí na zmeškané hovory okamžitě odpovídat a volat zpět.

V rychlosti si pak nevšimnou zahraniční předvolby, zaplatí drahý propojovací poplatek a s nikým na druhém konci linky si nepopovídají.

Pozor na předvolbu

Lidé by si měli zkontrolovat, jestli číslo, na které chtějí odpovědět, začíná českou předvolbou, tedy +420. Poznávacím znakem u podvodných telefonátů je velice krátký hovor, který nejde stihnout vzít a zahraniční předvolba.

V Česku přitom nejde o novinku. Podobné případy se objevily už dřív například v roce 2008. Tehdy šlo o prémiová čísla.

Stejné podvody znají i ve světě. Vznikly původně v Japonsku a říká se jim wangiri. Útočníci při nich používají internetové volání nebo speciální vytáčecí zařízení.

autor:
Spustit audio