Pozor na červený očkovací certifikát! Doba platnosti vakcinace se od února zkracuje, je třeba třetí dávka

Lidem se dvěma dávkami vakcíny budou jejich očkovací certifikáty platit o měsíc déle. Ministerstvo zdravotnictví původně plánovalo zkrácení jejich platnosti na devět měsíců od Nového roku. Nakonec ale zkrácení lhůty o měsíc odložilo. Certifikáty tak nakonec budou mít omezenou platnost až od začátku února. Jaké jsou důvody změny?

Ministerstvo vychází z nařízení Evropské unie, která platnost od 1. února zavádí pro všechny členské státy. Posunutím z ledna na únor chce ministerstvo získat čas k podání posilující dávky co největšímu počtu lidí a také pro přesné stanovení podmínek pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu nemůžou posilující dávku dostat.

Co to znamená v praxi?

Nejdéle po devíti měsících od dokončeného očkování bude potřeba zajít na posilovací dávku. Jinak už člověk nebude moct svým certifikátem prokazovat takzvanou bezinfekčnost. Devítiměsíční platnost očkovacího certifikátu se od února projeví nejdříve u těch, kteří byli očkování letos do 1. května. Certifikát v aplikaci Tečka jim zčervená.

Čtěte také

Ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů dochází v souvislosti s nutností přeočkování. Je prokázáno, že po očkování dochází po určité době k poklesu účinnosti ochrany a tedy k vyšší pravděpodobnosti nákazy. Tím jsou nejvíce ohroženy starší osoby a osoby s poruchou imunity nebo chronickým onemocněním. Posilující dávka významně zvýší ochranu proti nákaze koronavirem.

Intenzivnější a rychlejší ochrana

V tuto chvíli není jasné, jaká bude platnost certifikátu po posilující dávce: na stanovení nové lhůty ještě není dostatek dat. V současné době může většina dospělých podstoupit posilující očkování za pět měsíců od předchozí vakcinace.

autoři: Ondřej Vaňura ,
Spustit audio

Související