Poznatky z grafologie

21. červenec 2004
Vaše téma

Celý den jsme se ve Vašem tématu zabývali grafologií a soudě podle vašich dotazů, se vám toto téma opravu líbilo a zaujalo vás. Vy jste nám psali spoustu zajímavých dotazů, mezi nimi asi nejčastěji, zdali se dá rozpoznat dobrý kurz od špatného nebo jak rozpoznat dobrého grafologa od grafologa méně zkušeného a taky kde se grafologie studuje.

Poznat povahu člověka z jeho rukopisu chtěli už staří Řekové a Římané, ale vědní disciplína zvaná grafologie, vznikla asi před 100 lety. Její definice je prostá, jak naznačuje lektorka grafologie, Helena Kolářová.

Helena Kolářová: Definice grafologie, je to vlastně psychologický rozbor písma, takže zkoumáte písmové znaky, zkoumáte, jak ten člověk zachází s prostorem, čili jak se pohybuje v psací ploše. A když to zjednoduším, tak vlastně, jak se chováme v ploše, tak se chováme ve svém životním prostoru.

Stejně jako jinde v Evropě, tak i v České republice působí řada grafologů. Ale ne všichni jsou považováni za odborníky ve svém oboru, zdůrazňuje tajemnice České grafologické komory, Světlana Francová. Proto si prověřte školu nebo kurz grafologie, než tam nastoupíte.

Světlana Francová: Ta situace je v oblasti grafologie skutečně poměrně nepřehledná a pro laického klienta taková nejasná. Určitým vodítkem by mohlo být samozřejmě zařazení toho kurzu mezi akreditované kurzy, ale nestačí to. Je třeba, aby se zájemce zajímal dál, třeba o to, jakým způsobem se vyučuje, jaký je to typ výuky, jakou metodu ta která organizace nebo škola používá.

A jestli si chcete nechat vypracovat grafologický rozbor, všímejte si, co všechno po vás grafolog chce. Určitě by měl požadovat nejméně 3 psané texty a osobní konzultaci.

Světlana Francová: Špatně udělaný rozbor od dobře provedeného rozboru se mimo jiné pozná tím, že v tom špatně provedeném rozboru se najdeme všichni, když ho dáte přečíst své sousedce, své dceři, svému manželovi, tak všichni tam najdeme určité vlastnosti a většinou to bývá spíše takový výčet povrchových vlastností, které v určité míře může mít každá osobnost. Dobře provedený grafologický posudek je jakýmsi vhledem do osobnosti pisatele, který umožní postihnout jeho osobnost z hlediska takové základní nerovnováhy, je velmi komplexní a obsahuje jednak strukturu osobnosti, které zahrnuje takové oblasti jako vitalita, temperament, emocionalitu, racionalitu, vůli, sebepojetí a sociabilitu.

V některých zemí západní Evropy se obor grafologie studuje jako samostatný obor na univerzitách. V České republice jej můžete studovat pouze prostřednictvím kurzů a nebo jako doplňkový předmět na vysoké škole, říká grafoložka Helena Kolářová.

Helena Kolářová: U nás bohužel nelze studovat grafologii jako jednooborou disciplínu na vysoké škole, jako je to třeba na západě. Takže tady většinou to funguje tak, že jsou různé kurzy grafologie, které mají různou dobu trvání, různou obsahovou skladbu a asi záleží na tom, jaké zkušenosti mají studenti a potom taky byste se měla ptát, jak dlouho třeba to studium trvá. Protože třeba víkendový kurz grafologie, to je taková ochutnávka.

Jestli je grafolog zkušený, pozná, když se snažíte změnit svůj rukopis a do svého hodnocení to také zahrne. A není ani rozhodující, jste-li levák nebo pravák. A ještě něco, někteří vědci grafologii neuznávají a považují jí za tak zvanou pavědu. Jiní odborníci o grafologii mluví shovívavěji a připomínají, že pokud se grafolog ve svém oboru vyzná, může hodně pomoci odborníkům v oblasti psychologie a může člověku pomoci poznat sám sebe.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu