Požáry v Amazonii se nedaří dostat pod kontrolu. Sílí protesty proti Brazílii

26. srpen 2019

Země G7 přislíbily technickou i finanční pomoc při hašení požárů amazonského deštného pralesa. Brazílie, ve které je situace nejhorší, na nabídku zatím nereagovala.

Rozsáhlé požáry trápí prakticky všechny země latinské Ameriky. Zdaleka nejhorší je to v Brazílii. Taky proto už lidem z okolních států dochází trpělivost. 

„Po celý víkend se v zemích okolo Brazílie konaly demonstrace a dosáhly až do Mexika,“ říká redaktorka zahraniční redakce Českého rozhlasu Marie Jakšičová.

Čtěte také

Demonstrace probíhají i před budovami různých velvyslanectví v samotné Brazílii. „Patrně největší shromáždění se ale sešlo v bolivijské La Paz, kterou prošly v protestním průvodu tisíce lidí,“ přibližuje.

„Naším hlavním cílem je zrušit nejvyšší nařízení, které umožnilo rozšiřovat zemědělskou půdu. A chceme také omezit zákon podporující vypalování porostů,“ popsala cíle demonstrace jedna z účastnic.

Právě změna brazilských zákonů podle odborníků stojí za 84% meziročním nárůstem ohnisek požárů v jihoamerické zemi. 

Lídři G7, tedy ekonomicky nejvyspělejších zemí světa, se na summitu shodli, že situace je opravdu kritická. Francouzský prezident Emmanuel Macron proto přislíbil technickou i finanční pomoc všem postiženým. Naprostá většina jakoukoli pomoc vítá. Ostatně, Kolumbie o víkendu už mezinárodní společenství oficiálně požádala.

Oheň viditelný z vesmíru

Brazilský prezident Jair Bolsonaro vydal po mezinárodní kritice už v pátek povel k hašení. S požárem bojuje kromě samotných hasičů i 44 tisíc vojáků. Brazílii limituje nedostatek techniky i fakt, že nad požáry se kvůli hustému kouři prakticky nedá létat.

Koncem týdne bylo hlášeno přes 1600 nových požárů. Do Brazílie svá hasící letadla poslala i Bolívie. Pomoc nabídly Spojené státy nebo Německo.

Více informací se dozvíte v rozhovoru s redaktorkou zahraniční redakce Českého rozhlasu Marií Jakšičovou.

autoři: Jan Burda , Marie Jakšičová , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související