Požáry u Dubrovníku už slábnou

7. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští hasiči už čtvrtý den zápasí s požáry lesního porostu na kopcích kolem historického města Dubrovník. Jejich práci jim komplikoval silný vítr. Díky velkému úsilí hasičů požáry slábnou. Přestal také foukat silný nárazový vítr a to také práci hasičům ulehčilo.

Stále hoří porost na kopci přímo nad novými částmi Dubrovníku, ale hasičům se podařilo jeho šíření zastavit. V hašení pomáhají dvě speciální letadla a helikoptéra. Na pomoc přispěchali do Dubrovníku hasiči z různých koutů Chorvatska. V některých vesnicích, kolem kterých hořelo nebo ještě hoří, jsou přerušené dodávky proudu a pitné vody.

Řidiči pozor, mohou se objevit komplikace na jadranské magistrále před Dubrovníkem a na silnicích směrem k hranicícm s Černou Horou.

Podle lesníků v Dubrovníku zachvátil oheň v této oblasti přes 2900 hektrarů porostu. Při zásahu se zranilo 30 hasičů. Nikdo nepřišel o život. Škody na domech a hospodářských objektech nejsou zatím velké. Podařilo se udržet plameny v uctivé vzdálenosti od nich. Vyhořel jen jeden rodinný dům.

O čem se kromě požáru u Dubrovníka dočtete v chorvatských novinách? Například Slobodna Dalmacija si všimla toho, jak je Česko úspěšné v lákání zahraničních investorů. Píše o našich investičních pobídkách. Článek nese název - Česko slízlo smetanu.

Na jiném místě tohoto deníku se ale také píše o napadení mladých britských turistů na ostrově Brač a ve Splitu. Násilníci je zbili a obrali o peníze. Dávejte tedy na sebe pozor a nenoste u sebe velké částky peněz.

V neposlední řadě si noviny Slobodna Dalmacija všimly toho, že na ostrov Hvar přijel odpočívat tenista Goran Ivaniševič. Fotografové listu ho zachytili na procházce městem Stari Grad se zavázaným levým kotníkem. List spekuluje, jak si slavný hráč asi zranění přivodil.

Kurzy:

Za kolik koupíte místní měnu, tedy chorvatské kuny: například v Raiffeisen bance mají ve středu euro vyměňovat za 7 kun a 25 lip. Za 100 českých korun budou dávat 25 kun a za slovenské stokoruny 20 kun a 58 lip. Jistě si z toho ale odpočítají nějakou tu provizi.

Palivo:

Když jedete kolem čerpací stanice firmy zdejší obdoby Benziny, tedy firmy INA, určitě sami vidíte, že ceny pohonných hmot jsou skoro neměnné. 8 kun za litr Naturalu 95 a 7 kun a 56 lip za palivo pro vznětové motory - tedy diesely. Vy, kdo jezdíte na LPG, koupíte litr plynu za 3 kuny a 35 lip.

Počasí:

I ve středu 8. srpna bude na Jadranu převážně slunečno. Na severním pobřeží - tedy přibližně na Istrii a v Dalmácii od Rijeky po Zadar - s proměnlivou oblačností. V horách na Istrii může zahřmít a objevit se mohou lokální bouřky. Ráno bude na pobřeží teplo od 20 do 25 stupňů a odpoledne bude jasno a opravdu teplo - 28 až 33 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: V severní části Jadranu se mohou vyskytnout bouřky s vydatným deštěm. Vát bude jihozápadní a jihovýchodní vítr. Na moři má být jasno nebo slabě oblačno.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu