Požáry stále zaměstnávají chorvatské hasiče

9. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

S dalšími požáry se potýká Chorvatsko. Oheň zasáhl národní park Paklenica. Hoří také u Dubrovníku, Zadaru a Šibeniku. Turistických center se ale oheň netýká a jednotlivá střediska bojují o titul nejkrásnější městečko.

Některé požáry hasiči zvládají jen s velkými obtížemi. Například ve Velebitech hoří už od čtvrtečního odpoledne a teprve dnes se oheň přestal šířit. Podle pracovníků Národního parku Paklenica byla fronta požáru dlouhá 3 kilometry. Bojovalo s ní dnes 120 lidí za pomoci tří letounů. Škoda, která zatím kvůli požáru ve Velebitech vznikla, dosahuje dvou a půl miliónu eur. Hořelo také na čtyřech místech u Dubrovníku, v okolí Šibeniku a Zadaru.

Na pobřeží Jadranu vrcholí soutěž s názvem Plavit vjet. V češtině to znamená Modrý kvítek a každoročně o něj bojují obce, které chtějí být z pohledu cestovního ruchu na turisty nejlépe připravené. V letošním finále je celkem 14 letovisek - Poreč, Umag, Rab, Vodice, Makarska, Ursar, Baška, Brela, Cavtat, Funtana, Selce, Jezera a Milna.

Kandidáti na titul musí splňovat hned několik kritérií, které následně posuzuje porota složená ze zástupců médií a Chorvatského turistického sdružení. Hodnotí například vzhled ulic a náměstí, jejich čistotu, výzdobu, kvalitu a nabídku služeb a samozřejmě úroveň rekreace přímo na plážích. Letošním vážným kandidátem na udělení titulu je Poreč, která ocenění získala už několikrát za sebou.

Počasí v Dalmácii:
V neděli 10. srpna bude u Jadranu slunečno a teploty až 37 stupňů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu