Požár střechy Národního muzea způsobil podle hasičů škodu 10 milionů korun

12. únor 2016

Škoda po nočním požáru střechy Národního muzea v Praze je podle hasičů předběžně vyčíslena na 10 milionů korun. Je tak mnohem nižší, než se původně očekávalo. Oheň se rozšířil asi na 200 čtverečních metrů střechy. Příčiny požáru vyšetřují policisté, vzorky odeslali na expertizu.

„Nevypadá to tak hrozně, jak vypadal noční zásah. Tam to bylo vyklizené, poškodilo to tu část, která není kulturně a historicky hodnotná. Byly to vestavby v podstřeší ze 40. let. Střecha byla stejně ve špatném stavu. Celá se bude obnovovat a opravovat,“ říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Podle ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL nejsou ani velké škody na freskách, stěnách nebo stropech spodních sálů:

„Budova je velmi kvalitně postavená. Vnitřní šachty pravděpodobně umožnily, aby byl proud vody odveden do suterénních prostor, takže místnosti byly zasažené minimálně.“

Herman také poděkoval všem hasičům, kteří na místě zasahovali. „Bylo tam 129 hasičů a 19 jednotek. Opravdu se k té věci profesionálně postavili. Naštěstí budovu znali, protože tam před několika lety probíhalo cvičení hasičů, dokonce i v tomto křídle.“

„Důležité je, že nikdo nebyl zraněn. To pokládám za naprosto zásadní. Zaměstnanec ostrahy se nadýchal, ale byl propuštěn, takže to bylo preventivní,“ připomíná Herman.

Čtěte také

„Od muzea už odjíždí jedno hasičské auto za druhým, zůstávají jen dvě poslední auta. Jedno má ještě stále vytažený žebřík k budově muzea. Práce na rekonstrukci pokračují,“ hlásil po jedenácté hodině reportér Martin Karlík.

V noci hořela střecha Národního muzea v Praze

Zhotovitelem stavby je sdružení M-P-I, které se skládá z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Sdružení podle vedení muzea nese plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů.

Historická budova je v havarijním stavu, od postavení v roce 1891 nebyla rekonstruována. Prodělala jen tři opravy většího rozsahu.

V noci hořela střecha Národního muzea v Praze

Rekonstrukce Národního muzea za více než 1,35 miliardy korun začala loni. Cílem je zastavit zhoršující se stavební stav historické budovy, architektonických prvků, výtvarných děl, technického zázemí a inženýrských sítí.

Čtěte také

Národní muzeum - historická budova
autoři: heš , lov , mkk , Michaela Vydrová
Spustit audio