Požár Libušína způsobila špatně opravená kamna a komín, tvrdí posudek

18. červen 2014

Požár chaty Libušín na Pustevnách způsobila špatně zrekonstruovaná a instalovaná kamna a technická závada na komínu. Vyplývá to ze závěrečné zprávy hasičů. Znalecký posudek vyloučil, že by někdo Libušín zapálil úmyslně. Chata architekta Dušana Jurkoviče vyhořela letos v březnu.

Příčinou požáru byla chyba při rekonstrukci v roce 2008. Komínové vložky neměly u trámů izolaci.

„V prostoru vedení komínového tělesa byla vzduchová kapsa, která nebyla nijak odizolována od dřevěných prvků. Docházelo ke kumulaci tepla a materiál postupně degradoval až do chvíle, kdy došlo k jeho zapálení.“

„Na zařízení byla vypracovaná výchozí revizní zpráva, která ale vůbec neodhalila konstrukční nedostatky celého systému,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí zlínských krajských hasičů Libor Netopil.

Ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš vyvodí z vyšetřování důsledky. „Práce jsme zadali odborné firmě a podle těchto zjištění to firma neprovedla kvalitně,“ uvedl.

Spis teď putuje na policii, která vyšetřování uzavře.

Libušín 'vstane z popela'

Škody způsobené požárem se odhadují na 80 milionů korun, obnova by mohla být hotová do tří let. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu.

Valašské muzeum v přírodě, které je vlastníkem chat, se rozhodlo zbytky stavby zachovat, aby pomohly připravit projektovou dokumentaci pro vědeckou rekonstrukci.

Na obnovu památky muzeum vyhlásilo veřejnou sbírku, počátkem června v ní bylo 6,2 milionu korun. Hlavní část obnovy objektu by měla pokrýt pojistka, peníze ze sbírky budou využity pro další práce.

Národní kulturní památka patří do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899.

Neveselý pohled na Libušín dva měsíce po požáru
autoři: sib , rv , vok | zdroj: ČTK
Spustit audio