Povodeň vyplavila v Tbilisi i zoo. Do ulic vyběhli šelmy, hroši i krokodýli

14. červen 2015

Centrum gruzínské metropole Tbilisi zavalily tuny bahna, vyvrácené stromy, zdemolovaná auta a trosky pobořených domů. Zemřelo 12 lidí. A tím vším se proháněly nebezpečné šelmy, které bleskové záplavy osvobodily z tamní zoologické zahrady. České zoo vyšlou už zítra na pomoc do Tbilisi zkušené experty.

Tbiliská radnice vyzvala obyvatele hlavního města, aby pokud možno zůstali doma. A to nejen kvůli zaplaveným ulicím. Po městě se potulují nebezpečná zvířata, která se záchranáři a jednotky zvláštních policejních sil i za použití vrtulníků pokoušejí najít. Část zvířat už odchytili, další museli zastřelit.

Uteklo celkem šest lvů, šest tygrů, sedm medvědů a třináct vlků. Obyvatelé města prý viděli na předměstí i pumu a rysa. Na jedné z křižovatek se objevil krokodýl, na Náměstí hrdinů se zase zalíbilo hrochovi.

Podle oficiálních údajů zahynulo při bleskové povodni dvanáct lidí, dalších 24 je nezvěstných. Mohou to být řidiči aut, které prudká přívalová vlna strhla do řeky a mohou to být i lidé v troskách některých domů.

Hodně obětí je přímo ze zoologické zahrady. Při pokusu o záchranu zvířat zahynuli tři ošetřovatelé, jedna zaměstnankyně zahrady zemřela poté, co jí napadl tygr a utrhl jí ruku. Stále ještě nejsou všechna zvířata odchycena. Někde se ještě potuluje například smečka vlků.

Pod vodou zůstaly hlavní ulice v centru Tbilisi, většinu domů kolem řeky voda zatopila. Nejhorší situace je v soutěsce řeky Vera, právě tam je zoologická zahrada. Voda už sice opadává, škody jsou ale zřejmě nedozírné.

Gruzínský premiér Iraklij Garibašvili uvedl, že situace ve městě zůstává velmi vážná.

Pomohou i zoo z Česka

Dolní část zoologické zahrady je zcela zničená. Škody se odhadují na milióny. Pomoc už nabídlo Rusko a také české zoologické zahrady. Moskevská zoo se chce ujmout zvířat, o která se teď nemá kdo starat a která nemají kde být.

České zahrady vyšlou už v pondělí na pomoc zkušené chovatele a zvažuje se i vypsání sbírky na obnovu gruzínské zoologické zahrady.

„Minimálně 5 až 6 zkušených chovatelů zítra odletí do Tbilisi, aby tam pomohli situaci řešit,“ potvrdil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Zoo v Praze byla sama povodní postižena hned dvakrát. Čeští dobrovolníci budou nejspíš pomáhat hlavně s uklízením.

„Víme, že hlavní pomoc bude spočívat hlavně ve fyzické práci, v čištění, odklízení trosek. Méně pravděpodobně v nějaké odborné práci. Jsme ochotni pomoci jakýmkoli způsobem,“ řekl vedoucí českého týmu Petr Velenský.

„Pět lidí pojede ze Zoo Praha, po jednom vyslaly Zoo Zlín a Zoo Ústí nad Labem. Jedná se většinou o chovatele exotické zvěře, případně kurátory, vrchní chovatele. Jsou to zkrátka lidé od zvířat, kteří vědí, co to je vzít za fyzickou práci,“ upřesnil Velenský.

autoři: mdo , ima , vok
Spustit audio