Povinná helma na elektrokole? Besip prosazuje, chybí ale politická vůle

8. červen 2020 10:00

Jede a akceleruje rychleji. Riziko nehody je tak vyšší. Besip proto pro jízdu na elektrokole navrhuje povinnou helmu pro všechny bez rozdílu věku. Ministerstvo nesouhlasí.

Popularita elektrokol stoupá. Jsou rychlejší, i méně zdatní cyklisti s nimi bez problémů vyšlápnou každý kopec. Jenže s vyšší rychlostí kol s elektrickým pohonem roste i riziko nehody. Besip chce proto prosadit, aby všichni jezdci na elektrokolech museli povinně nosit helmu, a to bez ohledu na věk. V současné době ji totiž musí mít jen děti do 18 let.

Čtěte také

Elektrokola jsou podle šéfa Besipu Tomáše Neřolda v provozu nebezpečnější než kola klasická. Třeba tím, že dokážou ve chvilce výrazně zrychlit. Právě proto by na nich povinnost nosit helmu zavedl: "Viděl bych do budoucna jako vhodné, aby byla legislativně ta povinnost stanovená, helmu nebo přilbu nosit."

Náhlé zrychlení kola s elektrickým pohonem může cyklistu zaskočit. Jaké rychlosti může dosáhnout, upřesňuje oborník na elektrokola Radek Hruška: "Jakmile zákazník vytvoří nějaký tlak do pedálů, tak elektrokolo na to reaguje, dochází k přípomoci až do maximální rychlosti 25 km/h."

Chybí podpora ministerstva i politiků

Návrh Besipu na povinné nošení helem při jízdě na elektrokolech ale nemá podporu Ministerstva dopravy. Podle něj by se musel změnit silniční zákon a o tom teď resort neuvažuje.

"Eventuální uzákonění povinného užívání přilby by bylo závislé i na tom, jak je elektrokolo vymezeno. Muselo by být definováno zvlášť mimo kategorii jízdního kola," vysvětluje mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Čtěte také

Případnou změnu legislativy, která by povinnost nosit helmu na elektrokole zavedla, by museli podpořit i zákonodárci. Jenže ne všichni jsou pro.

Výhrady má třeba předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník za vládní hnutí Ano: "V tomto případě se já více přikláním k osobní odpovědnosti každého. Že by si měl ručit za své zdraví. A proto pro nějaký návrh pro povinné helmy u elektrokol já nebudu hlasovat." Návrh Besipu by nepodpořil ani místopředseda podvýboru pro dopravu Ondřej Polanský z Pirátů.

Kromě Finska není v žádné zemi Evropské unie nošení přilby na elektrokole povinné pro všechny věkové kategorie.

Spustit audio