Poutníci v Hnězdně si připomněli odkaz sv. Vojtěcha

29. duben 2007
Zprávy

V polském Hnězdně nedaleko Poznaně skončily víkendové slavnosti svatého Vojtěcha. Oslavy každoročně přitahují tisíce poutníků nejen z Polska. Atmosféru v Hnězdně zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Čelo procesí pomalu dochází pod Lechovo návrší, to je právě to místo, kam nechal Boleslav Chrabrý přenést ostatky nejslavnějšího Slavníkovce po jeho mučednické smrti, kdy se pokoušel obracet na víru pohanské Prusy.

Pod Lechovým návrším pomalu začíná hlavní mše, hlavní část Svatovojtěšských oslav, kterou bude sloužit primas český, kardinál Miloslav Vlk. "Svatý Vojtěch není tolik uznáván doma, jako za hranicemi. Byl to vlastně první Čech evropského rozměru a s tehdejším císařem Otou III. plánovali sjednocení Evropy na křesťanských základech," připomněl kardinál.

A my se teď půjdeme podívat, kde jsou Češi, Moravané a Slezané, kteří do Hnězdna přijeli. "Jsem tady poprvé, jsem velice dojatá tím, že tady můžu být a prosit tady za náš národ," řekla Českému rozhlasu jedna z účastnic slavnosti.

autor: mdo
Spustit audio