Pouštní liška je přezdívka nacistického vůdce Erwina Rommela. Jeho jméno v Egyptě dodnes dobře znají

V egyptském letovisku Marsa Matrúh má své muzeum Pouštní liška. Památník ovšem nevzdává hold tamní fauně, nýbrž věhlasnému nacistickému vojevůdci Erwinu Rommelovi. Pod touto přezdívkou byl Rommel známý jako jeden z nejschopnějších polních taktiků druhé světové války. V Marsa Matrúh nese jeho jméno i několik hotelů a Egypťané milují tamní Rommelovu pláž s bílými písky.

Vstupujeme do Rommelovy jeskyně. Je to přírodní útvar, používali ji už Římané. Sloužila jim jako sklad obilí pro vývoz do Evropy,“ vcházíme s Alím Gom'ou, správcem Rommelova muzea, do úzké chodby.

Individuální přístup k vedení boje

Rommel se proslavil tím, že byl schopný vítězit nad soupeři se čtvrtinovým vojskem nad nepřátel. Byl schopný výborně číst situaci. A tuhle jeskyni zabral s tím, že si tu udělá štáb,“ vysvětluje mi.

Do Rommelovy jeskyně se vstupuje malým vchodem přímo u pláže, u bílých písků a tyrkysových vod egyptského středomoří. A je to vlastně takový malý tunýlek, který vede do jediné větší místnosti. Tady jsou vystavené tři vojenské mapy z doby druhé světové války.

Do Rommelovy jeskyně se vstupuje malým vchodem přímo u pláže, u bílých písků a tyrkysových vod egyptského středomoří

Rommelovi začala přicházet chybná rozhodnutí z vedení, a on věděl, že takhle bitvu prohraje. Začal se tedy Hitlerovi a nejvyššímu nacistickému vedení vzpouzet a odmítat se řídit jeho bojovými plány. A Hitler to věděl. Pak se stal údajný pokus o atentát na vůdce a Rommel byl se strůjci atentátu v kontaktu. Vedení ho stáhlo z Afriky,“ dozvídám se.

Vojenská čest a egyptské dilema

Hitler byl přesvědčený o tom, že se Rommel na přípravách atentátu podílel, a dal mu na vybranou: buď z tohoto světa odejde s vojenskou ctí a spáchá sebevraždu, nebo přijde o vojenské hodnosti a stane před soudem. Rommel si vybral první možnost,“ vypráví Alí.

Čtěte také

V celé jeskyni jsou prakticky jen tři vitríny. Hned v první je několik fotografií Erwina Rommela, je tu jeho osobní helma, kabát, dvě pistole.

„Egypťané byli proti Hitlerovi a proti Rommelovi. Jenže Egypt v té době trpěl pod britskou okupací. A Rommel proti ní bojoval. Egypťané tak byli v těžké situaci: na jednu stranu chtěli, aby Britové odešli, a v tomto směru Němce vítali. Jiní ale Němce odmítali jakožto nové okupanty,“ vysvětluje mi Alí, jak byla egyptská společnost ve vztahu k hitlerovskému Německu rozdělená. A já se ptám, proč se řada lidí v Egyptě, včetně mladších ročníků, jmenuje vlastním jménem Hitler.

Hitler z kadeřnictví

Já jsem v Egyptě neviděl nikoho, kdo by pojmenoval svého syna Hitler. Všichni Egypťané považují Hitlera za válečného zločince, nikoli za hrdinu,“ říká rezolutně Alí. Při jeho slovech si vzpomínám třeba na před několika lety zesnulého generála egyptské armády Hitlera Ahmada Tantávího, a když se loučím a odjíždím od muzea ulicemi města, míjím holičství s velkým arabským nápisem Hitler na vývěsním štítu.

Když odjíždím od muzea, míjím holičství s velkým arabským nápisem Hitler na vývěsním štítu
Spustit audio

Související