Potrvá déle než měsíc, než karanténa zafunguje, odhaduje expert na infekční choroby

Jestliže se virus nepřenese na dalšího člověka, tak infekce vymizí, přesvědčuje expert na infekční choroby a šéf AIDS centra nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala, podle kterého je nyní nutná stoprocentní zodpovědnost těch, kteří se karantény proti šíření nemoci covid-19 účastní. Co všechno by veřejnost měla vědět o viru, se kterým bojujeme?

Čtěte také

„Množí se zprávy o různých možnostech experimentální léčby, které vypadají velmi zajímavě,“ říká Machala. Poukazuje na možnost použití transplantace některých typů kmenových buněk, které ovlivňují průběh vážného zánětu plic u pacientů s těžkými projevy onemocnění covid-19.

Experti podle něj mluví také o japonském léku na chřipku, který by mohl fungovat u pacientů s mírnějšími příznaky nemoci. „Tento lék je schválen v Japonsku, ale na rozdíl u Remdesiviru je už povolený a celá záležitost s uvedením léku do praxe v České republice by byla podstatně jednodušší,“ konstatuje.

Stoprocentní zodpovědnost

Ladislav Machala odhaduje, že bude trvat déle než jeden měsíc, než karanténní opatření zafunguje. „Karanténa vyžaduje zodpovědnost těch, kteří se jí účastní,“ podotýká s tím, že například v supermarketu viděl řadu lidí s rouškou, ta jim ale nezakrývala nos.

„Chtělo by to stoprocentní zodpovědnost každého, kdo v té lodi jede s námi se všemi,“ zdůrazňuje a zároveň vyzdvihuje, že v Česku se naštěstí podařilo razantní karanténní opatření zavést včas, takže nedošlo k explozivnímu šíření epidemie.

Ochranné prostředky pro zdravotníky

Důležité je také vybavit ochrannými prostředky především zdravotníky. „Terénní lékaři by měli být zásobeni ochrannými pomůckami. Řada praktických lékařů mi sdělovala, že jich mají kritický nedostatek. Je od nich heroické, že přesto ordinují,“ zdůrazňuje infektolog.  

Zmiňuje také terénní lékaře, jejichž úlohou je starat se mimo jiné o pacienty s akutní respirační infekcí, i když to třeba není nemoc covid-19. „Každá ordinace takového lékaře by měla být zásobena dostatečným množstvím ochranných pomůcek,“ dodává.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související