Potřebujete jen tiskárnu a kostky. Takzvané „print and play“ deskovky často firmy nabízejí zdarma

V době pandemie si lidé pomáhají, kde můžou. Výrobci 3D tiskáren tisknou štíty pro zdravotníky, programátoři budují informační webové stránky a pozadu nezůstávají ani firmy, které vyrábějí deskové hry. 

Americká společnost Stonemaier Games začala vyvíjet a zdarma nabízet novou deskovou hru. Jmenuje se Rolling Realms a pobavit se u ní prý mohou všichni. 

„Jeden hráč hází dvěma kostkami a ostatní hráči využívají hodnoty na těch kostkách k tomu, aby něco zapsali nebo naopak škrtli na tomto papíru,“ popisuje pravidla Jamey Stegmaier, ředitel a zakladatel firmy.

Podívejte se, jak se hra Rolling Realms hraje:

Právě kus papíru je klíčovou součástí celé hry. Hra Rolling Realms je totiž takzvaná „print and play“ hra, tedy v překladu „vytiskni a hraj“. „To jsou hry, u kterých většinou nepotřebujete nic jiného než vytištěnou stránku podkladů,“ vysvětluje Jaroslav Rajl, zaměstnanec a hlavní deskovkář Městské knihovny v Praze.

Hra Rolling Realms se navíc pravidelně aktualizuje, hrát ji tak můžete kdekoliv a kdykoliv.

Čtěte také

Podle statistik z videí si hru Jameyho Stegmaiera zahrálo až 10 tisíc lidí. Firma ale hru nabízí zadarmo a nic na ní nevydělává. Strávil jsem na hře hodiny a hodiny, ale ve srovnání s vedením firmy je to relativně málo. Je to něco, co mě baví, a je to způsob, jak lidem poskytnout radost v době, kdy je vzácná,“ říká Jamey Stegmaier.

„Print and play“ si zahrajete i v Česku

Hry, které si můžete vytisknout, na internetu nabízejí i české firmy. Některé poskytují celé hry, další třeba jen rozšiřující obsah k už zakoupeným hrám. Pro ty, kdo mají chuť se pobavit, ale nemají spoluhráče, existují i hry pro jednoho.

„Print and play“ hry v češtině (včetně do češtiny přeložené hry Rolling Realms) najdete například na webu Hrajeme.cz.

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio