Potřebujete být v práci kreativní? Zapomeňte na štěstí, pomůže vám nejistota i stres

26. říjen 2016

Štěstí nemá žádnou pozitivní souvislost s lidskou kreativitou, říká nová studie britských vědců. Šťastný zaměstnanec může být sice dobrý zaměstnanec, ale ne tak kreativní, jak by mohl být.

Podle zmíněné studie, kterou dali dohromady výpočetní vědkyně Anna Jordanous z kentské univerzity a lingvista Bill Keller z univerzity v Sussexu v Anglii, se kreativita skládá ze zhruba 14 komponentů, jako je například vytrvalost, nejistota, svobodné rozhodování, spontánnost, vyšší míra sociální interakce a další. Štěstí tam podle nich místo nemá.


14 komponentů, ze kterých se skládá kreativita
aktivní zapojení se a vytrvalost
vyrovnávání se s nejistotou
kompetence
intelekt
generování výsledků
svoboda a nezávislost
novátorství
originalita
vývoj
sociální interakce a komunikace
spontánnost a podvědomí
myšlení a hodnocení
hodnoty
různorodost a experimentování

Stres motivuje

Podle psychologa Marka Davise ze severotexaské univerzity je pozitivní nálada dobrá v první fázi při analýze informací, například při brainstormingu. Dále už je ale na místě spíše přísný řád. Stres, který vzniká při řešení problémů, může být sice nepříjemný, na druhé straně ale motivuje k plnění úkolů. Podle Davise jsou pro tvůrčí proces negativní emoce prospěšné.

To ostatně potvrzuje i poradce pro firemní kulturu Lukáš Havránek: „Je otázka, jak moc je to nepříjemné a frustrující, protože když procházím kreativním procesem a něco mi nejde, tak to neprožívám zrovna tak, že to je špatně, musím od toho utéct a cítit se skvěle.“

Jedná se ale o psychické nastavení, takže to není až tak jednoduché. Dobře to ilustruje i test, který popsal Lukáš Havránek. Jedné skupině lidí bylo puštěno pozitivní a druhé depresivní video, načež měly řešit nějaký kreativní pracovní úkol – tam měla o 20 – 30 % lepší výsledky skupina pod vlivem pozitivních emocí.

Frustrace (ilustrační foto)

Důležité je dobré vedení

Spokojenost podle Havránka a podle studií, které měl možnost číst, kreativitě napomáhá, ale při kreativním procesu se samozřejmě dostavuje i nějaká frustrace, a právě i ta může, v tom lepším případě, vyburcovat k lepším výkonům. To, kterou cestou se psychika daného člověka vydá, je ale podle odborníků otázka celkového rozpoložení zaměstnance.

Ani štěstí ani stres tak podle vědců není tou jedinou cestou k nejlepším kreativním výkonům. Podle nedávného výzkumu psychologů z univerzity v Houstonu, kteří 160 zaměstnancům včetně jejich šéfů měřili míru štěstí a zároveň kreativity, podávaly nejlepší výsledky ti, kteří byli někdy šťastní a někdy pod stresem. Co ale zůstávalo konstantní – museli být pod dobrým vedením.

autoři: jpr , ošv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.