Potřebujeme zahraniční pracovníky, ti ale odejdou za lepším do Německa, varuje Špicar

7. září 2021

Na trhu práce chybí přes 350 tisíc lidí, což podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara brání rychlejšímu obnovení ekonomiky po koronavirové krizi. A chybět zejména budou statisíce pracovníků z východní Evropy. „Nabídka volné pracovní síly neodpovídá poptávce, určité profese na trhu práce zcela chybí, třeba nástrojáři,“ upozorňuje.

Dostat ukrajinského pracovníka do České republiky prý zabere i několik měsíců, v Polsku to ale trvá jediný měsíc. U našich severních sousedů je tak v současnosti přes milion pracovníků z východu.

Čtěte také

Podle Špicara navíc hrozí, že i další lidé dají před Českem přednost Německu, které už o ně projevilo zájem a nabízí i lepší mzdové podmínky. „Německá ekonomika netrpí tím, že by to byla subdodavatelsky orientovaná ekonomika s nízkými maržemi. Je to ekonomika finálních výrobců s vysokou marží a zaměstnance tam dokáží lépe zaplatit,“ doplňuje.

Proto je třeba posílit kapacity na zastupitelských úřadech v zahraničí, kde lidé žádají o pracovní víza. A je nutné, aby spolu lépe spolupracovaly jednotlivá ministerstva, míní Špicar.

Německá ekonomika na rozdíl od české netrpí tím, že by to byla subdodavatelsky orientovaná ekonomika s nízkými maržemi.
Radek Špicar

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ovšem před příchodem zahraničních pracovníků varuje, protože by to znamenalo tlak na pokles mezd v Česku.

„Tohle je naprostý nesmysl a nechápu, proč to říká. Zákoník práce a zákon o zaměstnávání cizinců hovoří jasnou řečí: zaprvé musíte prioritně nabízet pracovní místo českému zaměstnanci a za druhé, že za stejnou práci stejnou mzdu,“ upozorňuje Špicar s tím, že za porušení hrozí vysoké pokuty.

Zvládneme to i bez vlády

Příchod zahraničních pracovníků je ale podle Špicara jen dočasné řešení. „Neměli bychom stavět naši konkurenceschopnost a prosperitu na zahraničních pracovnících, ale musíme provozy, kde lidé chybí, digitalizovat, automatizovat a robotizovat,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Díky tomu by se měla uvolnit nekvalifikovaná, špatně placená a fyzicky náročná pracovní místa, kterých je v české ekonomice stále mnoho. Zaměstnanci zároveň musejí být ochotní se rekvalifikovat na nově vytvořená pracovní místa a pomoc musí přijít i od zaměstnavatelů.

Některé evropské vlády se tomuto procesu snaží napomoci a hrají roli jakéhosi zprostředkovatele mezi sektory, ze kterých lidé odchází a do kterých musejí přijít.

„Pokud tomu česká vláda pomůže, bude to pro nás levnější a rychlejší. Zvládneme to i bez ní, ale bude to trvat déle a bude to pro nás dražší. Doufejme, že si to příští vláda vezme za své,“ uvádí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

V jakých oborech se po transformaci ekonomiky uplatní nekvalifikovaní pracovníci? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Lukáš Matoška , ert

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.