Potřebujeme vlastního Havla, jsou přesvědčeni Rusové

Odvážný, inspirativní, ale hlavně lidský. Tak vidí zesnulého českého prezidenta Václava Havla mnozí obyvatelé Ruska. V Moskvě si tento týden připomněli osobnost politika a dramatika hned několikrát. Z úst těch, kdo vzpomínali, nejednou zazněla myšlenka, že právě osobnost podobného ražení je to, co současná ruská společnost nejvíc potřebuje.

„Václav Havel je pro mne především příkladem zásadovosti v politice, která se dnes bohužel vidí jen zřídka,“ říká Konstantin Ksenofontov, kterého oslovily texty dramatika, disidenta a politika před lety během studia češtiny.

Právě Konstantin založil v prosinci společně s dalšími redaktory serveru InLiberty na protest proti reakci oficiálních ruských míst na úmrtí bývalého českého prezidenta vlastní internetovou kondolenční listinu. Podepsaly se do ní tisíce Rusů. Mnozí z nich jsou podobně jako Konstantin přesvědčeni, že právě vlastní ruský Václav Havel je to, co země v tuto chvíli urgentně potřebuje.

Země prý potřebuje vlastního Havla

„V Rusku nám chybí podobné morální autority. Snažíme se je najít. Právě to je podle mne ústřední motiv opozičních protestů. Lidé kolem sebe nevidí nikoho hodného následování. I proto mnozí chodili demonstrovat právě s portréty Havla, kterého si váží jako nikoho mezi zdejšími politiky a aktivisty,“ myslí si mladý muž, který na téma svědomí a politiky promluvil během konference v moskevském Centru Andreje Sacharova organizované na počest Václava Havla.

O tom, že Rusko potřebuje „svého Václava Havla“, jsou přesvědčeni i mnozí z těch, kdo přišli zavzpomínat na českého prezidenta do moskevského Divadla mladého diváka.

„Václav Havel byl vzácným případem. Dokázal celému světu, že etika a morálka v politice mohou uspět,“ je přesvědčena 84letá ochránkyně lidských práv Ludmila Alexejevová. Jak sovětská disidentka a zakladatelka moskevské Helsinské skupiny varuje, najít podobnou osobnost nemusí být lehké. A to nejen v Rusku.

„Naše generace měla obrovské štěstí, protože jsme zažili dva velikány – Andreje Sacharova a Václava Havla. To se nepovede vždy. Takové autority se nerodí každý den,“ upozorňuje Ludmila Alexejevová.

Rusové touží po změně

„Potřebujeme svého Havla. Zatím takovou osobnost nevidím, ale věřím, že by se mohla objevit,“ myslí si básnířka Marína Borodickaja.

„I já bych takovou osobnost v Rusku chtěla vidět, i když se obávám, že je to v tuhle chvíli spíš nepravděpodobné. Kéž by aspoň ti, kteří se objeví, měli Havla vždy na paměti a snažili se chovat jako on,“ přeje si psycholožka Natálie Tomášková.

O tom, že v Rusku roste poptávka po kvalitách, jako jsou slušnost, čestnost, morálka a svědomí v politice, je přesvědčena i vydavatelka a lingvistka Irina Prochorovová, sestra miliardáře Michaila Prochorova, který kandidoval v nedávných prezidentských volbách.

„Václav Havel všem dokázal, že mýty o tom, jak inteligence nemůže řídit zemi, jsou nesmysl. I o Rusku mnozí tvrdí, že mu musí vládnout silná ruka, pseudo chlapáci, kteří ukazují svaly a přezírají jakoukoli kulturu. Dobrá zpráva je, že tenhle stereotyp pomalu začíná mizet. Lidé chtějí změnu, a tak optimisticky věřím, že příští generace politiků bude Václavu Havlovi víc podobná,“ soudí nakladatelka Irina Prochorovová.


Zvětšit mapu: na Václava Havla vzpomínají i v Rusku

autor: lek
Spustit audio