Potřebujeme pozitivní opatření, obhajuje Bartoš postup opozice. Pomůže pandemický zákon?

15. únor 2021

„Nouzový stav sám o sobě není řešení, čísla rostla i během něj,“ vysvětluje zamítnutí prodloužení nouzového stavu předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Je za tím neochota lidí existenčně ohrozit třeba své sousedy jenom proto, že je nahlásí jako kontakt.“ Klíčový je podle Bartoše pandemický zákon, kompenzace pro podnikatele v covidové karanténě a testování ve firmách.

Návrh nového pandemického zákona v pondělí předložil vládě k projednání ministr zdravotnictví Jan Blatný. Měl by zavést možnost vyhlášení pandemické pohotovosti která by umožňovala, aby v určité míře mohla platit dosavadní opatření i bez nouzového stavu.

Čtěte také

„Jedná se o normu, která legislativně ošetřuje zavádění jednotlivých protiepidemických opatření bez nutnosti nastavení nouzového stavu a je cíleně směřována právě na tu stávající situaci. Tudíž není třeba mít obavu, že by mohl být zneužit ve prospěch nějakých jiných situací nebo stavů,“ uvedl na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vláda chce návrh zákona projednat co nejrychleji, tedy ve stavu legislativní nouze.

Zákon při pandemii, suchu nebo kyberútocích

Od pandemického zákona, který vláda schválila už v květnu, se liší v detailech. Ministerstvu zdravotnictví dává pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Doplněné odstavce řeší povolání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Upravují nově také možnosti pro epidemiologické šetření včetně provozu mobilní aplikace a trasování call centry.

Čtěte také

Opozice ovšem kritizuje, že návrh neřeší kompenzace ani parlamentní kontrolu opatření, a považuje jej za podraz na hejtmany, kteří si projednávání zákona vymohli. „Je to jenom oprášená stará verze. My máme lepší návrh s jasnými zárukami parlamentní kontroly, s jasným navázáním na konkrétní kompenzace,“ předeslal předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Přijetím nového pandemického zákona by vláda mohla dostat pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí na celostátní úrovni. V budoucnu by měl nalézt využití například při epidemii, suchu či kybernetických útocích, kdy by nebylo ohrožení takové, aby bylo nutné vyhlásit nouzový stav.

autoři: Jiří Chum , | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.