Potravin je dost, ale kam s nimi, ptají se potravinové banky

Od Nového roku musejí obchodníci darovat neupotřebitelné jídlo potravinovým bankám. Má se tak snížit velké plýtvání. Tuto povinnost mají velké obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních. Kdo zákon nebude respektovat, může dostat pokutu až 10 milionů korun. Zástupci obchodníků ale i nadále pokládají novelu zákona za nesmyslnou a téměř nesplnitelnou.

Nárůst množství potravin od Nového roku je podle ředitelky Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj zřejmý. „Je toho víc, a tak můžeme lépe vyjít vstříc lidem, kteří jsou na této pomoci závislí,“ říká Věra Doušová.

Čtěte také

Potravinové banky a charity už loni dostaly od státu třicet milionů korun na investice. Z toho podle slov ředitelky pořídila pražská potravinová banka chladicí boxy. Na provoz prý ale už několik let dostává každá banka ročně jen 500 tisíc korun, takže peníze je potřeba shánět jinak.

Komplikace pro menší obchodníky

Potravinové banky zřejmě nedokážou kvůli nedostatku kapacity odebrat všechny neupotřebitelné potraviny. I proto považuje prezidentka Svazu průmyslu a cestovního ruchu Marta Nováková zákon za zbytečný.

Nejsem plýtvák

„Co bude dělat obchodník, když nebude potravinová banka, které by mohl potraviny darovat,“ ptá se s tím, že k takovým případům bude podle ní určitě docházet. Zvlášť pro drobnější obchodníky s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních bude složité zákon dodržet.

Čtěte také

Dar není povinnost

Toho by se ale malí obchodníci bát neměli, říká mluvčí zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Zákon na to podle něj pamatuje. Povinností podle něj není darování, ale nabídnutí a poskytnutí, je-li nabídka přijata,“ vysvětluje.

Plýtvání potravinami - plýtvání - vyhozené jídlo

Pokuta za porušení zákona se může vyšplhat až na deset milionů korun.

Proti zákonu podala stížnost skupina senátorů, podle nichž porušuje svobodu podnikání. Věc bude řešit Ústavní soud. Podle statistik se ročně v Česku vyhodí 800 tisíc tun potravin.

autor: lsm
Spustit audio