Potěmkinova Bratislava? Jak se město připravilo na letošní hokejový šampionát

20. květen 2019

Světový hokejový šampionát ovládá v těchto dnech dvě slovenská města – Bratislavu a Košice. Zejména slovenskou metropoli proto poslední dva týdny obklopují hokejoví fanoušci z celého světa, nejvíc jich je přirozeně z Česka. Jak se Bratislava na takový zájem připravila a může z toho do budoucna profitovat? Na to se ptala zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v Bratislavě Pavlína Nečásková náměstka primátora Juraje Kačera, který má ve městě na starosti sport a bezpečnost.

Co se v Bratislavě kvůli MS v hokeji změnilo?

Město se zaměřilo zejména na dopravu, která je v současné době problematická. Máme tu různá dopravní omezení. Když jste držitelem vstupenky na zápas, tak tento lístek můžete využít i pro městskou hromadnou dopravu zdarma. Máme tady velkou fanzónu, kam se vejde asi devět tisíc lidí. Vystupují tam různé kapely, dá se tam koupit pivo i zúčastnit se soutěží. Připravené je i město. Jsou tu rozmístěné různé infopointy a zaměřili jsme se také na bezpečnost. Ale nemůžeme samozřejmě úplně ovlivnit různé rozkopávky, které nám tu vznikly. Plynu člověk neporučí. 

Museli jste kvůli mistrovství dělat nějaké přestavby nebo stavět nové budovy?

Žádné speciální přestavby jsme nedělali. Dělali jsme pouze různé opravy, třeba na hlavní stanici.

Na hlavním nádraží proběhly nějaké změny v posledních týdnech. Mně se zdá, že jsou to spíše kosmetické úpravy. Nesnažíte se vytvořit Potěmkinovu vesnici?

Železniční stanice je dlouhodobý problém Bratislavy, ale i celého Slovenska. Máme tam problém se smlouvami. Ano, musíme to nazvat tak, jak to je. Je to spíše takové oprášení, není to nic zásadního. Ale tím, že tam je zvýšená bezpečnost, že tam je infopoint, tak věřím, že to fanoušky moc neomezí. My samozřejmě nemáme radost z toho, v jakém stavu se stanice nachází, ale momentálně to neumíme žádným způsobem ovlivnit.

Do Bratislavy se opět sjely tisíce Čechů vytvořit domácí atmosféru, i když soupeři to tentokrát měli blíž

Co lidé, které hokej vůbec nezajímá? Snažili jste se zabezpečit místním, aby jim to příliš nezatěžovalo jejich život?

Snažíme se, aby se to obyvatel Bratislavy, kterým hokej nic neříká, příliš nedotklo. Samozřejmě, nějaká opatření ale dělat musíme. Pokud se budou fanouškové před zápasem shromažďovat u stadionu, musíme uzavřít ulici. Nebude ale uzavřená po celou dobu mistrovství, takže se snažíme obyvatelům vyjít vstříc.

Jaká má být tvář Bratislavy pro fanoušky?

Přál bych si, aby tvář Bratislavy byla přátelská. A myslím si, že Bratislava opravdu směrem k turistům přátelská je. Nejen organizátoři, ale i běžní Bratislavané jsou ochotní poradit a pomoct. To je naše základní teze. Ale ano, musíme přiznat, že ceny v centru půjdou trochu nahoru. To je ale běžné při každé akci takového rozsahu.

Svátek, nebo nacionalistická selanka? Na Slovensku startuje MS v ledním hokeji

Mistrovství světa v ledním hokeji 2019

Pro Čechy asi nejdůležitější sportovní akce roku. I tak lze vnímat 83. mistrovství světa v ledním hokeji, které hostí slovenská Bratislava a Košice. Tribuna se podívá na šance a sílu českého týmu, ale také na tradiční nacionalistický odér, který turnaj s sebou do českého prostředí pravidelně zanáší. Stranou nezůstane ani problém systémové (ne)výchovy budoucích reprezentantů.

Co může mistrovství Bratislavě přinést?

To se těžko kvantifikuje. Bratislava nemá podíl z daně z příjmu právnických osob. Tam by se to dalo dost exaktně vyčíslit. Zvýší se nám samozřejmě příjem z daní z přenocování. To sice nejsou až tak obrovská čísla, ale nějaké prostředky to přinese. Věřím, že místní podnikatelé příchod turistů pocítí. Když se daří podnikatelům, tak roste životní úroveň celému městu.

Nabízí se srovnání s jinými městy a akcemi. Například Atény zasponzorovaly olympijské hry ve velkém a nevrátilo se jim to. Myslíte si, že se něco podobného může stát i v Bratislavě, nebo ty finance nejsou tak zásadní?

Bratislava investovala v první řadě do zimního stadionu. Myslím si, že tyto peníze se neztratí, protože my bychom je stejně museli investovat tak či tak. Možná bychom je investovali až v horizontu tří nebo čtyř let. Tak se to udělalo teď. Dostali jsme od hokejového svazu jejich investici 500 tisíc. Nemůžeme říct, že by město bylo kvůli mistrovství zásadním způsobem ztrátové, ale není ani ziskové. Byly tu zvýšené náklady na městskou policii, na čistotu, na dopravní podnik – čili něco nás to stát bude, ale nebude to nic zásadního.

Jak dlouho probíhaly přípravy na mistrovství světa a kolik lidí by mohlo mistrovství světa navštívit? Pusťte si celý rozhovor!

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.