Posudky dopadu na životní prostředí odloží dopravní stavby o několik let, kritizuje Martin Novotný přístup vlády

ODS chce podle poslance Martina Novotného signál vůči vládě, který by dal ministrům najevo, že mají se zástupci Evropské komise jednat jinak než dosud, a to především v případě posudků dopadu dopravních staveb na životní prostředí.

Podle něj měla ODS už dlouho upozorňovat, že může dojít k faktickému zastavení dopravních staveb v Česku. „Skutečně důležitá jednání se má vést na nejvyšší úrovni. Naplnění posudků znamená odložení staveb o několik let,“ varuje. Přitom letos se mluví o jednom zastavení, příští rok o maximálně deseti staveb. „Jsou to nejstrategičtější stavby, všechna propojení Česka se zahraničím,“ tvrdí.

„Ministři se konečně probudili a chtějí přijmout novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí,“ konstatuje Martin Novotný v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou a dodává: „Uvidíme, jaký bude přístup Evropské unie.“

„Evropská unie po nás chce dnes a denně věci, které jsou velmi často v rozporu se základní ideou suverenity tohoto státu. A my často sklapneme podpatky a splníme nařízení,“ domnívá se.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio