Postup policie vůči Andreji Babišovi je politicky motivovaný, říká Radek Vondráček z hnutí ANO

Policie žádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Důvod by mělo být vyšetřování Čapího hnízda. Oba politici odmítli, že by se dopustili čehokoliv trestného. Postup policie si nedokáže vysvětlit Radek Vondráček, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslanec za hnutí ANO.

„Musí tam být něco nového, kdyby tam nebylo něco nového, tak není důvod stíhat. Je tam zřejmě vytvořena nová konstrukce, která nově zahrnula i pana Faltýnka, který ze své pracovní pozice v Agrofertu neměl nic společného s dotacemi na Čapí hnízdo,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Postup policie si nedokáže vysvětlit, je podle něj nestandardní a politicky motivovaný – 10 let stará kauza, která se vyšetřuje jeden a půl roku a nyní, před volbami, přichází tento krok. „Jestliže je to nestandardně, bez spolupráce se státním zástupcem, nechť si každý posluchač udělá vlastní obrázek,“ upozorňuje.


Pojem šikanozní trestní stíhání existuje, v tomto konkrétním případě jsou naplněny snad všechny jeho podstatné rysy.Radek Vondráček

Politický aspekt celé záležitosti vyvolává už to, že aktéři jsou představitelé vládnoucí politické síly v zemi. „Tohle není nějaká banální dopravní nehoda, toto není komunální nebo lokální příběh, to je přímý atak na předsedu hnutí ANO,“ vysvětluje.

Dodává také, že už druhý den se ve sdělovacích prostředích jako hlavní zprávy neřeší nic jiného a vždy je tam uvedeno – obviněný Andrej Babiš. „Dva měsíce před volbami se zahájí trestní stíhání… nakonec to vyjde třeba do ztracena, ale volby to zásadním způsobem ovlivní,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio