Postřekov musí kvůli nucenému krácení dotací odložit opravu vodovodu

25. červen 2020 11:25

Obyvatele Postřekova na Domažlicku trápí časté poruchy starého vodovodního potrubí. Obec proto postupně po částech mění původní rozvody za plastové. Pravidelně přitom žádá o dotaci z programu Plzeňského kraje. Letos ale Postřekov se svojí žádostí neuspěl. Obyvatelé Postřekova se tak musí smířit s tím, že z jejich vodovodních kohoutků občas neteče ani kapka.

„Nacházíme se pod bytovkami, kde je ještě starý vodovodní řad. Jsou tu litinové trubky, které byly realizovány v 70. letech v rámci akce Z. Už je to na hranici životnosti, proto je nutné to vyměnit. Když se objeví porucha, necháme ji opravit. Trochu se to provizorně zalátuje a jede se dál. Porucha na jednom daném úseku ovlivní zhruba 30 domácností, kdy se musí uzavřít celá lokalita,“ popsal starosta Petr Anderle.

Postřekov proto požádal Plzeňský kraj o dotaci na havarijní opravy, skončil ale mezi náhradníky. Jak vysvětluje náměstkyně hejtmana pro oblast ekonomiky Marcela Krejsová, kvůli pandemii koronaviru se příjmy kraje za první pololetí snížily o 415 milionů korun, hejtmanství proto musí šetřit.

Vodovodní řad je v některých částech Postřekova na hranici životnosti, proto je nutné ho vyměnit. „Porucha na jednom daném úseku ovlivní zhruba 30 domácností, kdy se musí uzavřít celá lokalita,“ popsal starosta Petr Anderle

„Nám už v dubnu a červnu nepřišla ani koruna z daně ze závislé činnosti, právě proto, že vláda si ty daně stáhla pro potřeby vyplácení kompenzací. Nepřišla nám pochopitelně ani daň z příjmu právnických ani fyzických osob podávajících daňové přiznání, proto je dopad do veřejných financí tak obrovský. Proto všechny odbory rozpočtové mají do konce června připravit krizové rozpočty, které budou o 10 % nižší, než ten původně plánovaný,“ uvedla Marcela Krejsová.

Snad to vyjde napřesrok

Například odbor regionálního rozvoje kvůli tomu letos zkrátil dotace na havarijní a naléhavé opravy ze 40 milionů na 27 milionů korun. „Můj resort má rozpočet 170 milionů v rámci regionálního rozvoje. Těch deset procent jsme našli právě tím, že jsme nedali vše v rámci havarijních stavů. To, co není úplně havarijní stav nebo naléhavá potřeba, tak o to si může obec zažádat v rámci standardních dotačních titulů příští rok, v rámci programu Stabilizace a obnova venkova,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Kvůli tomu se taky oprava poruchových vodovodních rozvodů bude muset odložit. „Tím, že jsme neuspěli s dotací, skončili jsme jako náhradníci, tak opravíme část potrubí u staré školy z vlastních zdrojů. Ta delší část pod bytovkami prozatím zůstane neopravná. Nic víc s tím nyní nemůžeme dělat. Budeme muset investici naplánovat na příští rok,“ konstatoval postřekovský starosta Petr Anderle.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio