Poslouchejte od středy nový podcast Budoucnost R. V prvním díle se zaměří na výhody pěstování umělého masa
Ve středu 4. prosince spustí Český rozhlas svoji aplikaci mujRozhlas. Najdete v ní všechny pořady a části vysílání napříč všemi stanicemi a samozřejmě také podcasty Radiožurnálu. Společně s aplikací mujRozhlas odstartuje i vědecko-technologický podcast Budoucnost R. Reportér Vojtěch Koval se v něm bude ptát lidí z různých oborů, jaký by měl být první krok k záchraně naší planety. Bude to maso pěstované v laboratoři?
„Technicky je to jednoduché, necháte namnožit kmenové buňky a pak z nich můžete udělat svaly i tuk. Ty zkombinujete a můžete jíst mleté maso ve formě párku nebo kuřecího nugetu. Problém je s cenou. První klobásky, které jsme vypěstovali, stály 600 dolarů za 100 gramů,“ odpovídá v prvním díle podcastu zakladatel společnosti New Age Meats Brian Spears.
Celý podcast k poslechu: Světová populace roste a potřebuje stále více proteinu. Výroba umělého masa je udržitelnější, věří chemický inženýr
Dnes je cena víc než třikrát nižší, ale i tak je umělé maso pořád drahé na to, aby se vyplatila jeho průmyslová výroba. Růst světové populace klade zvýšené nároky na spotřebu proteinu. „Organizace pro výživu a zemědělství při OSN odhaduje, že v budoucnu bude lidstvo potřebovat až o 70 % více bílkovin než v roce 2015. To znamená téměř zdvojnásobit stávající produkci,“ upřesňuje Spears.
Jak souvisí maso a klimatická krize?
Proto nehrozí, že by produkty z umělého masa někdy v blízké budoucnosti nahradily tradiční zemědělskou výrobu. Časem to ale nejspíš možné bude, jen je třeba zvážit plusy a mínusy obou způsobů produkce masa. Z hlediska klimatické krize a udržitelnosti je umělé maso určitě nadějí pro budoucnost.
„Stávající živočišná výroba přispívá ke klimatickým změnám zhruba 15 až 50 %. S rostoucí konzumací masa navíc stoupá množství srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, infarktů a rakoviny,“ vyjmenovává Brian Spears.
Ekologické a etické
Čtěte také
Další negativní stránkou jsou životní podmínky zvířat ve velkochovech. „Abychom uspokojili poptávku po mase, držíme na farmách 70 miliard zvířat, a to nepočítám mořské živočichy,“ dodává. „Co kdybychom všechno to maso dokázali vyrobit zcela jiným způsobem a bez negativních dopadů?“
Před lidstvem tak stojí bezmála etická otázka, co by vlastně mělo dělat.
Celý první díl podcastu Budoucnost R o umělém mase najdete od středy 4. prosince v aplikaci mujRozhlas, nebo v podcastových aplikacích.
Související
-
Budoucnost je zde. Bude nám chutnat? Odpovídá Martin Holečko z Future Port Prague
Martin Holečko ve své přednášce vypočítává, co všechno nás čeká v budoucnosti, na jaké novinky se můžeme těšit a jak nám změní život.
-
Pěstování masa v laboratoři? První umělé hamburgery si objednáme prý už za pár let
Už v roce 1931 předpověděl pěstování umělého masa Winston Churchill. Dnes se vědci po celém světě pokoušejí tuto vizi naplnit.