Poslední šance na výměnu kotle. Dotace budou jen do září, pak hrozí za stará topidla pokuty

Tato zima by měla být poslední asi pro čtvrt milionu starých kotlů na tuhá paliva. Od září začnou platit nová pravidla, podle kterých bude za topení v kotlích první a druhé emisní třídy hrozit až padesátitisícová pokuta. Přestože ministerstvo životního prostředí i topenáři vyzývají, ať lidé s výměnou neotálí, o takzvanou kotlíkovou dotaci se zatím přihlásil jen zlomek domácností, které stále topí v nevyhovujícím kotli.

Reklamu k poslednímu kolu kotlíkových dotací zveřejnil Státní fond životního prostředí na konci srpna. Zájem od té doby projevilo podle fondu a jednotlivých krajů přes deset tisíc lidí.

Všechny domácnosti mají při výměně na výběr z plynových kotlů, kotlů na biomasu nebo tepelných čerpadel. Ta podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy stojí asi 220 tisíc korun.

Investice, která se vyplatí

Investice je sice trošku dražší, ale v průběhu let a úsporou za velmi drahou dodávanou energii se vyplatí,“ slibuje Chalupa.

Domácnosti za kotel podle výkonného ředitele Asociace podniků topenářské techniky Mojmíra Krátkého zaplatí 60 až 130 tisíc korun. Topenáři ale už teď hlásí, že všechny nevyhovující kotle vyměnit do podzimu nestihnou.

Vlivem nedostatku materiálu, kapacitní výpadky vlivem různých karantén. A do toho na tom českém trhu vypadli dva velcí výrobci,“ upozorňuje Krátký.

Vstřícnost k těm, co stihli požádat

S omezenou kapacitou výrobců a montážních firem počítá i ministerstvo. Úřady by proto měly být vstřícnější vůči domácnostem, které budou mít podanou žádost o dotaci nebo objednávku od dodavatele.

autoři: Jana Karasová ,
Spustit audio

Související