Poslední prázdninový víkend na silnicích: Preventivní policejní akce

27. srpen 2020 10:00

Ředitel služby dopravní policie v rozhovoru pro Radiožurnál přibližuje detaily k nasazení stovek policistů i letecké služby PČR v závěru srpna.

Jiří Zlý - nový ředitel dopravní policie

Před námi je poslední prázdninový víkend. Tisíce Čechů se budou vracet z dovolených. Na silnicích se dá proto očekávat silný provoz. Policie kvůli tomu naplánovala bezpečnostní akci. Začíná ve čtvrtek 27. srpna a trvat bude do neděle. Na podrobnosti jsme se v ranním interview Radiožurnálu ptali ředitele dopravní policie Jiřího Zlého.

Kolik policistů do akce nasadíte?

"Ve čtvrtek jde zejména o větší nasazení policistů z auto a moto týmu na dálnicích. Konkrétně na dálnici D1, D2, D5 a D8. Pozemní hlídky podpoří ve čtvrtek a v pátek také letecká služba policie. Od pátku se akce rozeběhne prakticky v rámci celé republiky. Do akce budou nasazeni zejména policisté dopravní služby a mohou je doplnit i policisté pořádkové či cizinecké policie. Řádově jsou to stovky policistů v rámci celé České republiky."

Na co se hlavně zaměří?

"Zaměřujeme se na hlavní a tragické příčiny dopravních nehod, což je dodržování stanovených rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů, nevěnování se řízení, to znamená zákaz používání telefonů za jízdy, a samozřejmě také zákaz požívání alkoholických nápojů či jiných návykových látek před a během jízdy. V průběhu kontroly se policisté zaměří také na technický stav vozidel."

Policejní kontroly se o Velikonocích zaměřují na alkohol za volantem

Budete řidiče zastavovat jen při odhalených přestupcích nebo i namátkově?

"Chceme působit zejména preventivně. Samozřejmě mohou nastat případy, jelikož akce, jak jsem řekl, je zaměřená také na zákaz požívání alkoholických nápojů, že mohou být řidiči zastavení právě za účelem provedení dechové zkoušky na přítomnost alkoholu či jiných návykových látek."

Čtěte také

Na silnicích je letos značný počet omezení. Můžete se nějak pokusit zajistit plynulejší provoz v těchto místech? Zejména pak na dálnici D1?

"Plynulost silničního provozu můžou ovlivnit zejména samotní účastníci silničního provozu. Pakliže budou dodržovat veškeré předpisy, které v rámci těch různých uzavírek jsou stanoveny, pak ta plynulost provozu bude bezproblémová. Jestliže budou řidiči bezohlední, neukáznění, budou porušovat jak zákazy předjíždění, tak rychlostní limity, pak ta plynulost narušená bude. Naší přítomností, zejména tou viditelnou přítomností právě na místech různých omezení se snažíme řidiče přimět, aby sundali nohu z plynu, jeli řádně a ukázněně."

Často takto do médií pronášíte varovná slova. Jak často máte pocit, jako byste hrách na stěnu házel?

"Je celá řada řidičů, účastníků silničního provozu, kteří se chovají ohleduplně. Ale samozřejmě existuje určité procento lidí, kteří nedbají zákonů této země, a to nejen v silničním provozu, ale i kdekoliv jinde. Na tyto pak uplatňujeme ty nejpřísnější sankce. A to jak na místě udělené policistou, tak ve správním řízení. Je to o výchově společnosti."

Policejní kontrola - automobily si policisté vyhlédli dalekohledy

Letos mají policisté kontrolovat taky používání bezpečnostních pásů. Jakým způsobem tento přestupek odhalujete?

"Dlouhodobě v rámci dopravní policie používáme přístroje zvané monokuláry. To je kombinace kvalitního dalekohledu s kvalitním fotoaparátem. Jsme schopní na dálku několika stovek metrů zadokumentovat činnost v kabině vozidla, včetně připoutání se bezpečnostními pásy řidiče i spolujezdce.

Vloni o prázdninách od začátku června do konce srpna zemřelo na silnicích 118 lidí. Kolik lidí už zahynulo o letošních prázdninách?

"Pokud se týká prvního prázdninového měsíce července, při 8.271 nehodách, které jsme šetřili, bohužel 42 lidí zemřelo a 168 se těžce zranilo. Byl zaznamenán docela výrazný pokles proti červenci minulého roku i oproti červencům několika dalších předchozích let. Pokud se týká srpna, ke včerejšímu dni jsme zaznamenali 57 usmrcených osob při dopravních nehodách. Bohužel od dnešního rána šetříme další tragickou nehodu, která se stala u Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku, kdy jsme zaznamenali dvě usmrcené osoby."

autoři: Jan Pokorný , ZV
Spustit audio