Poslední popravená žena v Československu. Jsem obětí vaší bestiality, napsala Hepnarová

Nenávist k vlastní rodině a celé společnosti vedla 22letou Olgu Hepnarovou k chladnokrevné pomstě a nákladním autem vjela do lidí čekajících na tramvajové zastávce v pražských Holešovicích. Na místě zůstali tři mrtví, dalších pět zemřelo v nemocnici, 12 vyvázlo se zraněním. Dostala oprátku a 12. března 1975 se tak stala poslední ženou popravenou v Československu.

„Toto je můj rozsudek. Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, vás odsuzuji k trestu smrti přejetím a prohlašuji, že za můj život je x lidí málo,“ napsala dívka před svým činem redakcím Svobodného slova a Mladého světa. 10. července 1973 si tato profesionální řidička vyzvedla v půjčovně menší nákladní auto Praga.

Po tehdejší třídě Obránců míru v Holešovicích sjížděla dolů ke Strossmayerovu náměstí. Ulice se tady svažuje a auto nabralo rychlost. Vjela na chodník, čímž smetla dvě desítky lidí, kteří čekali na tramvajové zastávce.

„Řev, krev, pomlácení lidé a mezi nimi panovala určitá psychóza. Na místě byli asi tři doktoři a přibližně deset ošetřovatelů,“ vzpomíná Karel Skružný z pražské záchranky. „Viděli jsme ji, stála u auta. Ale kdyby lidé věděli, že to udělala schválně, ani policisté by ji nezachránili,“ uvažuje.

Lesní vrah

Viktor Kalivoda

Sériový vrah s IQ 130, který vyhrál v soutěži Chcete být milionářem. Měl v úmyslu zabít desítky lidí. Případ bývalého policisty rozpoutal debatu o přidělování zbrojních průkazů.

„Policista byl úplně roztřesený a říkal si, že jí určitě musely selhat brzdy,“ řekl před několika lety Českému rozhlasu bývalý policejní rada Miloslav Dočekal.

Lékaři a soudní znalci shledali u Hepnarové poruchu osobnosti, ale konstatovali, že netrpí žádnou duševní chorobou a je tak za svůj čin plně odpovědná. „Říkali jsme si, že se jedná o mladou ženu, která má trvalý pocit celoživotní ublíženosti. Měla velké výhrady i vůči rodinné výchově a ve škole se začal rozvíjet pocit méněcennosti, tedy pocit bojového nastavení. Ten začal narůstat a vedl k touze pomstít se společnosti,“ vysvětluje psychiatr Pavel Pavlovský.

Soud jí uložil trest smrti. „Byl jsem na jednom stání. Stále trvala na tom, že čin spáchala při plném vědomí,“ potvrzuje Miloslav Dočekal. Olga Hepnarová trvala na absolutním trestu. Zhroutila se až těsně před exekucí, kdy ji museli k oprátce dovléct násilím. Propadlo v suterénu pankrácké věznice se pod ní otevřelo brzy ráno 12. března 1975.

autor: jas
Spustit audio