Poslední debata před volbami? Zeman i Drahoš se poučili z diskuze na Primě, shrnuje komentátor Hartman

26. leden 2018

Češi vybírají prezidenta na dalších pět let. Den před otevřením volebních místností se uchazeči o Hrad utkali v televizním duelu. Z pražského Rudolfina ho přenášela Česká televize. Miloš Zeman s Jiřím Drahošem odpovídali na dotazy moderátorky, šéfů obou komor parlamentu i obyčejných lidí.

Ani jeden z kandidátů by z moci prezidenta nezastavil trestní stíhání premiéra a šéfa hnutí ANO v kauze Čapí hnízdo. Podle Miloše Zemana je Babiš nevinný, připustil také, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání. Podle Zemanova protikandidáta je takové tvrzení prostá spekulace.

Jiří Drahoš ani po několikáté otázce neprozradil, koho by si vybral do hradního týmu. Slíbil ale, že jeho kancléř bude mít bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň. Miloš Zeman zase poprvé ukázal seznam lidí a firem, kteří přes spolek jeho podporovatelů přispěli na volební kampaň.

Hlasy nerozhodnutých voličů

„Jiří Drahoš si vedl lépe než v první debatě, tentokrát byl schopen diskutovat a argumentovat. Miloš Zeman zase pochopil, že formát debaty je jiný a snažil se tvářit a diskutovat umírněně. Jiří Drahoš se poučil z chyb, které dělal v první debatě, byť v některých chvílích až příliš útočil na prezidenta,” shrnuje komentátor Petr Hartman.

Oba kandidáti si přitom velmi dobře uvědomovali, že ve hře jsou hlasy nerozhodnutých voličů. „Možná i proto chtěl Jiří Drahoš ukázat, že si nenechá všechno líbit. Ukazuje se, že je schopen zvládat debaty s Milošem Zemanem, pokud to zrovna nejsou estrády jako na Primě,” dodává komentátor.

Čtěte také

Koho s sebou na Hrad?

Miloš Zeman v průběhu duelu zveřejnil jména některých údajných sponzorů, kteří se podíleli na jeho kampani. Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran ale říká: „Přehled dárců se úřadu před volbami neposílá. Zákon říká, že tři dny před volbami mají kandidáti tyto informace poskytnout veřejnosti na svých webových stránkách.”

Čtěte také

Přesto, mohlo to Zemanovi nějak pomoct? „Mohlo mu to pomoci během debaty, odrazil tím případné otázky, které na něj mohly směřovat,” dodává Petr Hartman. „Chcete-li ukázat, že máte vůli, ale nechcete poskytnout dost času na prozkoumání, postupujete tímto způsobem.”

Jiří Drahoš naopak odmítl zveřejnit, koho by si v případě výhry vzal s sebou na Hrad jako nejbližší spolupracovníky. Měla by to veřejnost vědět dopředu? „Nebylo by to špatné, ale je logické, že ta jména často nejsou známá. Nevíte, jak dopadnou volby, a tito lidé se stávají součástí předvolební kampaně a čelí útokům médií. Někteří lidé to zkrátka nemají zapotřebí.”

autoři: jch , als
Spustit audio