Poslechněte si projevy politiků a generálního ředitele Českého rozhlasu k 53. výročí srpnové okupace

Před budovou Českého rozhlasu se konala tradiční pieta k výročí událostí srpna 1968. S projevy vystoupili generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), senátorka Miroslava Němcová (ODS) a radní hlavního města Prahy Vít Šimral (Piráti).

Zavoral ve své řeči polemizoval s názorem, že po 53 letech by bylo lepší na dvacet let okupace a ponížení zapomenout. „Být poražen a poroben velkou přesilou není až tak nesmazatelná hanba. Opravdová hanba by byla zapomenout na ty, kteří se v beznadějné situaci pokoušeli klást okupantům odpor, postavit se do cesty jejich postupu,“ zdůraznil šéf Českého rozhlasu.

Pikal i Schillerová při ceremoniálu připomněli oběti invaze, zraněné či lidi, kteří kvůli událostem roku 1968 opustili Československo. Ocenili i roli pracovníků tehdejšího rozhlasu a televize v prvních dnech okupace.

„Mělo by to být připomínkou, jak důležitá je pro demokracii svoboda slova a jak důležitou roli hrají média, zejména veřejnoprávní služby,“ uvedl Pikal. Jen ve společnosti, kde existují média nezávislá na počtu „kliknutí“ či svém majiteli, může demokracie vzkvétat, doplnil.

Schillerová ocenila sounáležitost, které se Československu v roce 1968 dostalo ze zahraničí. „Ani Česká republika nesmí nikdy zavírat oči před těžkostmi a útrapami, které se dějí za našimi hranicemi, ať už jakkoliv daleko,“ řekla.

Kritika šéfa komunistů

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) míní, že se Česko stále nevyrovnalo se svou nedávnou minulostí. „Považuji za hanbu, že jsme dovolili, aby představitelé komunistické strany zastávali vysoké ústavní posty,“ konstatovala a ve své řeči kritizovala šéfa KSČM Vojtěcha Filipa za jeho nedávné vyjádření v Haló novinách o diktatuře EU a NATO v souvislosti s tím, že „sebrala evropským státům suverenitu a snaží se jim odebrat nebo zničit i národní identitu“.

Mezi přítomnými při kladení věnců k pamětní desce obětí vojenské agrese 21. srpna 1968 dále byli představitelé politického, kulturního i společenského života, armády i několik desítek přihlížejících lidí. Oproti loňskému roku byla při ceremoniálu mírnější opatření proti covidu-19, členové čestné stráže například tentokrát neměli roušky. Přítomní policisté zajišťovali průjezd tramvají po Vinohradské ulici.

zdroj: iRozhlas
Spustit audio