POSLECHNĚTE SI příběh mladého učitele: Muž na základní škole, to je vzácný druh

20. leden 2016
Příběhy Radiožurnálu

Toužil po jiném uplatnění, ale nakonec skončil v první třídě. Ondřej Suchan se stal třídním učitelem a přijal tak závazek na několik let. Stačí mu kantorský plat na uživení rodiny? A získal si u dětí autoritu?

Půl roku zaznamenával redaktor Českého rozhlasu Ivan Studený začátek kariéry třicetiletého Ondřeje Suchana, novopečeného třídního učitele na Waldorfské základní škole v Českých Budějovicích.

Českým základním školám chybí muži. Ne snad školníci či údržbáři, ale učitelé. „Je to trend patrný v celé Evropě, ale u nás je situace asi nejhorší. V českých školách je na prvním stupni necelých 5 % mužů,“ komentuje situaci sociolog Josef Petr z Ligy otevřených mužů. Podle posledního výzkumu Eurostatu mají ve školách na prvním stupni méně učitelů už jen v Litvě a Slovinsku.

učite Ondřej Suchan

Proč by to mělo být jinak? Měli by muži učit už tak malé děti? Psycholog Václav Šneberger tvrdí, že ano. „Jsme přesvědčeni, že muži přinášejí do výchovy odlišná témata než ženy a jsou pro děti důležitým rolovým modelem. Účast mužů ve výchově a vzdělávání chápeme jako plus pro muže, děti, ženy, instituce i celou společnost,“ říká tento psycholog a podporovatel kampaně Muži do škol Václav Šneberger.

autor: Ivan Studený
Spustit audio