Poslechněte si, jak zní koronavirus. Profesor z MIT zhudebnil jeho strukturu, aby pomohl s hledáním slabých míst

6. duben 2020

Takzvaná metoda sonifikace umožňuje, podobně jako vizualizace, lepší uchopení informací. Cílem zhudebnění struktury viru je hledání míst, kde by se mohly uchytit léky nebo protilátky.

Do takového hledání Achillovy paty zákeřného koronaviru se pustil Markus J. Buehler z Massachusettského technologického institutu (MIT).

Tak jako mohou být data znázorněna vizuálně. například v grafu, mohou být také vyjádřena zvukově – sonifikací.

Vědec se zaměřil na proteiny ve struktuře koronaviru, které tvoří výstupky na kulovitém obalu viru. Zhudebněním těchto proteinů vznikla skoro dvouhodinová skladba pro flétny a strunné nástroje.

Proteiny jsou tvořené kombinací aminokyselin a každé z nich vědec přiřadil jeden tón na hudební škále. Hlasitost nebo délka tónů pak znázorňují spirálovité zakroucení aminokyselin. A vlastní zvuky mají i teplem způsobené molekulární vibrace.

Zapojení intuice

Výzkumníci budou nyní ve zhudebněné struktuře pátrat po odpovídající kombinaci tónů, což je prý daleko intuitivnější práce. Využít navíc mohou rozsáhlé databáze jiných, už dříve sonifikovaných proteinů.

Buehler převedl za výzkumnými účely do hudebních tónů například protein získaný z jedu mořského šneka. Další skladby si můžete poslechnout na jeho SoundCloudu.

Spustit audio

Související