Poslechněte si barokní hudbu z prostředí mantovské synagogy. Zpívat budou Profeti della Quinta

9. únor 2019

Koncert týdne nabízí vystoupení vokálního souboru z Izraele Profeti della Quinta s uměleckým vedoucím Elamem Rotemem. Pražskému publiku se představili 27. 11. 2018 v kostele sv. Šimona a Judy s programem Píseň písní. Zazní hudba Salomona Rossiho, člena židovské komunity v Mantově, který působil společně s Claudiem Monteverdim na dvoře vévody Gonzagy, a skladby uměleckého vedoucího souboru Elama Rotema.

Logo

Salomone Rossi je autorem italských madrigalů, instrumentálních skladeb a vokálních děl na hebrejské texty Písně Šalamounovy. Tato sbírka vyšla v roce 1623 v Benátkách a obsahuje hudbu pro různé sváteční příležitosti židovské komunity od skladeb pro užití v domácím prostředí po díla vhodná pro synagogu. Sbírkou položil základy pro zhudebňování hebrejštiny v duchu evropské hudební tradice. Následoval ho i cembalista a zpěvák Elam Rotem, z jehož dílny pocházejí skladby na starověké texty z biblické knihy Píseň písní vytvořené v duchu praxe italských hudebníků přelomu 16. a raného 17. století. Během svých studií se totiž specializoval nejen na interpretační praxi, ale i na dobové kompoziční umění.

Soubor Profeti della Quinta byl založen v roce 2003, jádro souboru tvoří pět mužských zpěváků, kteří dále spolupracují s dalšími instrumentalisty a zpěváky. Soubor založil v oblasti Galileje v Izraeli Elam Rotem. Dnes jeho členové sídlí v Basileji ve Švýcarsku, kde studovali na Schole Cantorum Basiliensis. Předtím získali pěvecké zkušenosti a vzdělání v oblasti sborového, operního, oratorního nebo synagogálního zpěvu.

Profeti della Quinta (zleva doprava): Ori Harmelin, Roman Melish, Lior Leibovici, Elam Rotem, Dan Dunkelblum, Doron Schleifer

Profeti della Quinta vydali několik CD s hudbou pozdní renesance i skladbami jejich uměleckého vedoucího Elama Rotema. V roce 2011 soubor vyhrál Soutěž mladých umělců v Yorku, od té doby se zúčastnil turné po různých místech světa - po Evropě, Severní Americe, Japonsku, Číně a Izraeli. Vystupoval na prestižních festivalech a místech, jako je například festival Oude Muziek Utrecht, dále v koncertním sále v Šanghaji a v Metropolitním muzeum umění v New Yorku.

Program:

Salomone Rossi: Písně Šalamounovy
Elam Rotem: Skladby na texty z knihy Píseň písní

Zpívají: Profeti della Quinta
Elam Rotem – cembalo
Ori Harmelin – teorba

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.