Poslanci si pozvali ministryni Válkovou. Má vysvětlit odvolání šéfa věznic Dohnala

11. duben 2014

Poslanci z bezpečnostního výboru chtějí znát důvody odchodu šéfa vězeňské služby Petra Dohnala. K vysvětlení kroku z minulého týdne si proto pozvali ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou z hnutí ANO. Válková je přesvědčena, že jednala podle svých pravomocí. Na jednání ale zazní znovu i výzva k její rezignaci.

Část poslanců se ale domnívá, že odvoláním Dohnala Válková porušila zákon. „Já za největší chybu pokládám to, že ho odvolala podle špatného zákona, čili porušila zákon,“ říká Daniel Korte z TOP 09. Válkovou proto znovu vyzve k rezignaci.

K odvolání Dohnala ministryně přistoupila, aniž by poslance seznámila s výsledkem auditu zdejšího vězeňství.

„Budeme chtít od paní ministryně informaci, co ji vedlo k takto razantnímu kroku, když ještě ani kontrola vězeňské služby nebyla ukončená a nebyli jsme ani seznámení s jejími výsledky, tak jak nám bylo původně slíbeno,“ připomíná šéf bezpečnostního výrobu sněmovny Roman Váňa z ČSSD.

Ministryně podle poslanců destabilizovala vězeňskou službu. Nezákonným odvoláním Dohnala navíc mohou být zpochybněny všechny další kroky, včetně jmenování jeho nástupce. Tím se stal bývalý šéf věznice Rapotice na Třebíčsku Pavel Ondrášek.


Petr Dohnal byl šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, jmenoval ho exministr Pavel Blažek z ODS. Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. V minulosti Dohnal vedl vazební věznici v Praze na Pankráci.

„Nejsem přesvědčená o tom, že bývalý generální ředitel Dohnal je tím člověkem, který by mohl řídit vězeňskou službu hospodárným způsobem,“ zopakovala ministryně Válková.

Zároveň nevěří, že by Dohnal mohl systém vězeňství úspěšně reformovat.

Válkovou si na jednání bezpečnostního výboru vyžádali poslanci napříč politickými stranami, za ní stojí poslanecký klub ANO. Nejasnosti proto dál vyostřují neshody ve vládní koalici.

Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal ukázal novinářům své odvolání v listinné podobě
autoři: nib , vik
Spustit audio