Poslanci Petru Wolfovi hrozí trestní stíhání

24. září 2009
Zprávy , Zprávy

Poslanci by měli rozhodovat o vydání nezařazeného poslance Petra Wolfa k trestnímu stíhání. Chce je o to podle deníku Právo požádat policie. Důvodem Wolfova šetření má být podezření ze zneužití státních dotací za miliony korun. Pokud by Wolfa poslanci zbavili imunity mohlo by mu u soudu hrozit 5 až 12 let vězení.

Policie požádá sněmovnu o vydání ostravského poslance koncem měsíce. Je podezřelý ze zneužití státních dotací ve výši 11 miliónů korun. Peníze měl využít na studie o vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Podle policistů ale hodnota studie neodpovídá poskytnuté částce.

V případu se nedávno vyměnil dozorující žalobce, potvrdila mluvčí Vrchního státní zastupitelství v Olomouci Markéta Ševčíková. "Nový dozorový státní zástupce v současné době provádí prověrku vyšetřovacího spisu. Tato by měla být skončena do 30. září a ten den by měla být vypracována žádost pro sněmovnu na vydání souhlasu s trestním stíháním," upřesnila Ševčíková.

Poslanec Petr Wolf zneužití dotací odmítá. Celá kauza má podle něj politický podtext. "Jak to, že se takovou dlouhou dobu nedělo nic a teď najednou se něco děje? A to zrovna v okamžiku, kdy mají nadejít velmi důležitá klíčová hlasování. Já to považuji za nátlak na mou osobu a ovlivňování mého rozhodování. Komu to slouží, nejsem schopen říct," řekl Českému rozhlasu Wolf.

Deník Právo připomíná, že policie Wolfa prověřovala kvůli tomu, že jeho ostravská firma UT 2002 získala státní dotace údajně až 11 milionů korun na projekty zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Studie, která na základě toho vznikla, má ale podle podezření policie mnohem nižší hodnotu. Policie se domnívá, že část peněz byla použita k jiným účelům.

autoři: vhá , ada , tif , vav
Spustit audio