Poslanci budou rozhodovat o EET. Kdo na novém systému nejvíce vydělá?

Poslanci by dnes, po několika měsících obstrukcí, měli schvalovat zákon o elektronické evidenci tržeb. Návrh kritizuje opozice, které se kvůli tomu obrátí na Ústavní soud, podle koalice ale změna naopak zlepší výběr daní. Na EET se už teď chystá řada podnikatelů, a to nejenom těch, které má zákon kontrolovat, ale i těch, kteří na novém systému chtějí vydělávat. O jak zajímavý byznys půjde?

„Systém EET by se měl týkat až o půl milionu podnikatelů, což znamená obrovskou potencionální skupinu klientů, na kterou se firmy chystají,“ říká.

Tuto skupinu klientů lze využít několika způsoby. Prvním z nich je vytvoření aplikace nebo systému, který bude EET zaznamenávat a komunikovat s finančním úřadem. „Když už máte aplikace vytvořenou, tak nic nebrání prodávat reklamní prostor, který tam je,“ upozorňuje.

Nejlukrativnější na EET jsou nakonec data. „Zásadní je, že podnikatelé mohou soukromým firmám umožnit přístup k obrovské škále velmi zajímavých dat,“ dodává.

Většina firmem budou chtít nabízet nadstavbu, a pokud někdo podepíše souhlas, že data, ke kterým dál dostanou, mohou dál anonymně používat, tak se firmy snadno dostanou, za kolik jednotlivé kavárny prodávají kávu, který čas přes den mají největší tržby a kteří klienti se k nim vracejí.

Čtěte také

Mezi velkými hráči na trhu, které budou nový systém nabízet, budou mobilní operátoři, kteří už oznámili, že vyvinou vlastní aplikace a budou mít zájem prodávat připojení k internetu. Další velkou skupinou bude řada startupových firem.

Ústavní stížnost musí podpořit 41 poslanců

Vládní strany si prosadily hlasování o zákoně na dnešní dopoledne. A to i přes protesty pravicové opozice, která schválení novinky blokovala. Ta je proto připravená podat ústavní stížnost.


Ústavní stížnost musí podpořit skupina minimálně jedenačtyřiceti poslanců. ODS jich má šestnáct. Bude proto potřebovat podporu i dalších opozičních stran. Tu má jistou u TOP09, předběžně o ní mluví i KSČM a Úsvit- národní koalice.

Teoreticky je možné, že by soudci Ústavního soudci zrušili zákon o EET, k podobným případům ale dochází jen velmi zřídka. „Možností, jak se může Ústavní soud rozhodnout je více,“ vysvětluje Marie Bastlová.

Připomíná ale, že podnikatelé a živnostníci, kterých se EET týká, by na takovou variantu neměli sázet – pokud zákon bude schválen, tak mají povinnost se na něj připravovat.

autoři: jch , vma , mba
Spustit audio