Poslancem Sejmu je poprvé v historii černoch

11. květen 2011
Zblízka

John Godson se narodil a vyrostl v Nigérii. Chtěl být misionářem, ale nakonec se dal na politiku a dotáhl to až do parlamentu. Na tom samozřejmě není nic výjimečného. John Godson je však poslancem polského Sejmu. Stal se vůbec prvním černochem, který se vypracoval v polské politice tak vysoko.

V čekárně před poslaneckou kanceláří Johna Godsona je plno, na dnešek se zapsalo celkem devět lidí. „Politika pro mě znamená službu. Lidé mě zvolili proto, abych je zastupoval a sloužil jim. Oni mi dali velmi dobře placenou práci a já dělám vše pro jejich spokojenost,“ nastiňuje John Godson svůj názor na politiku a svou pozici.

„Pro mě je toto poslední možnost. Vyzkoušela jsem už všechno. Chtěla bych maminku umístit do domova s pečovatelskou službou, ale nikdo mi nechce pomoct. Všechny úřady mě odmítly. Nemám peníze, a tak mám smůlu,“ vypráví jedna z čekajících žen. Někdo by namítl, že poslanec není od toho, aby rozdával peníze. „O to mi také nejde, ale věřím, že mi poradí. Úředníkům se totiž nechce přemýšlet, jestli náhodou neexistuje nějaké řešení,“ namítá žena.

Úspěchu Johna Godsona si všimla i britská BBC. V Lodži, ve které kandidoval, totiž získal druhý největší počet hlasů. „Rád pomáhám lidem. Do Polska jsem přicestoval jako misionář. Deset let jsem byl pastorem, takže pomáhání druhým je pro mě přirozené. To je podle mě pravá politika,“ říká.

„Chce lidem opravdu pomoci a toho bychom si měli vážit,“ domnívá se starší pán a ukazuje dokumenty týkající se jeho problému.

„Dnes ke mně chodí lidé především kvůli problémům s bydlením. To je asi nejčastější prosba, se kterou se na mě obracejí,“ zamýšlí se poslanec.

„Chodím po úřadech už hodně dlouho. Bydlíme ve starém domě a syn má astma. V bytě máme hrozné podmínky a prosím tedy o jiné bydlení,“ vysvětluje další zájemkyně o schůzku s poslancem. Věří, že jí pomůže. „Alespoň si mě vyslechne, protože na městském úřadě se do dokumentů ani nepodívali a poslali mě pryč,“ dodává zoufalá paní a ve slovech sekretářky poslance cítí jistou naději.

„Okolo 80 procent všech záležitostí se nám daří pozitivně vyřešit. Pokud to není v našich silách, radíme lidem, na koho se mají obrátit a jak svou žádost formulovat,“ říká asistentka Johna Godsona.

První černoch v polském Sejmu má pověst politika, který lidem pomůže víc než rodilý Polák. „Je to divné. Myslím si, že polští politici nechápou svou práci jako pomoc a službu druhým. Jakmile se stanou poslanci, tak úplně zapomenou na své město, na obyčejné lidi. V tom je problém,“ tvrdí John Godson, který žije v Polsku už 17 let a o návratu do Nigérie prý zatím neuvažuje.

„Lodž je mým domovem. Mám polskou ženu, čtyři děti, ale občas si říkám, co bych mohl udělat pro Afriku. Zatím to nevím, a tak se soustředím na práci tady v Polsku,“ uzavírá.

autor: pev
Spustit audio