Poskládat historický betlém je někdy rébus. Takový teď řeší restaurátoři v Muzeu Českého ráje v Turnově

25. červen 2022

Do Vánoc zbývá téměř půl roku, ale v turnovském muzeu už finišuje stavba betlému. A ne ledajakého. Jde o velký malovaný betlém ze 70. let 19. století, který byl po desítky let sesypán do dvou krabic.

Podle etnografky Vladimíry Jakouběové je autorem betlému Michal Bělohlávek, turnovský malíř oltářních obrazů, ale třeba také autor návrhu na oponu do městského divadla v Turnově. Betlém byl původně vytvořen pro tamní kostel svatého Mikuláše. Před rokem 1989 se ho podařilo zachránit před úplným zničením, ale v podmínkách, které vedly k jeho poškození.

„Co činí tento betlém výjimečným oproti jiným, je ta naprostá neuvěřitelná perspektiva. Máte figury, které mají skoro čtyřicet centimetrů, a během jednoho metru se zmenší na dvou až třícentimetrové postavy. To se skutečně vymyká, protože většinu betlémů máte v jedné velikosti postav,“ přiblížil dílo z druhé půlky 19. století Tomáš Bárta, který na něm vede restaurátorské práce. Ty trvají už skoro tři roky a kromě oprav jednotlivých částí se ho restaurátoři snaží také znovu postavit. Jak ale původně vypadal, to už si nikdo nepamatuje.

„Dostanete nejprve krabici dílů a musíte identifikovat, aspoň v té základní verzi, k čemu co patří. A vlastně dotvořit ty jednotlivé scény. Je tam asi tři sta kusů. Jedna věc je zrestaurovat ty jednotlivé části, a pak si říct, postavíme z toho obraz, postavíme něco, co má logiku. Je problém, že vy nevíte, nemáte se absolutně čeho chytit,“ přiblížil úskalí své práce restaurátor Tomáš Bárta. Betlém od Michala Bělohlávka má být dokončený do prázdnin.

Spustit audio

Související