Portské víno si i po staletích uchovalo portugalský charakter

Dnešní návštěvu začínáme u ústí portugalské řeky Douro do Atlantského oceánu. Na jedné straně Porto, na druhé Vila Nova de Gaia, to vše propojeno několika pozoruhodnými mosty. Nejznámější z nich je asi dvoupatrový Eiffelův. Sever Portugalska je kouzelné místo, jehož historii formovaly díky živému obchodu nejrůznější cizí vlivy. Nejlépe to poznáte na značkách portského vína.

Taylors, Dows, Offley, DelaForce, Niepoort, Andersen, Sandeman, Köpke. Vývěsní štíty s těmito jmény už tradičně zdobí levý břeh portugalské řeky Porto při ústí do oceánu. Jsou to jména vinných sklepů sídlících ve Vila Nova de Gaia, naproti historickému městu Porto, vyrábějících slavné portské víno. Jsou to jména anglická, vlámská i dánská. Jedna ze značek portského vína, tak typického pro Portugalsko a nikde jinde se nevyrábějícího, je Wiese a Krohn.

"Náš vinný dům založili v roce 1865 dva norští bratranci - Dankert Krohn a Theodor Wiese. Do Portugalska přijeli, aby tady prodávali norské tresky. Tak se ale zamilovali do zdejšího vína, že nechali tresky treskami a začali vyvážet portské," vysvětluje průvodkyně ve sklepě trochu vzdálenějším od řeky.

Podobně vznikla i řada dalších neportugalských značek. V domě, kde sídlí vedení firmy Wiese a Krohn, mě vítá majitel. Čekám, že přijde nějaký Nor. Je to však Portugalec. Vlasy má šedé, ale jinak je typicky latinsky ostře řezaných rysů, menší postavy, pečlivě naškrobené košile a krásných manžetových knoflíčků. Jeho kancelář připomíná, že jeho značka je z těch ne tak rozšířených, o to však kvalitnějších.

"Osmdesát procent obchodu s portským dnes má rozděleno pět velkých nadnárodních skupin," říká José Falcao Carneiro, zástupce třetí generace portugalské rodiny, která vlastní tuto firmu. Konstatuje, že skutečně portugalských značek je už málo. Na dodržování podmínek pro výrobu portského tak dnes dohlíží speciální institut.

"Portské víno zraje právě tady, ve stoletých sklepích ve Vila Nova de Gaia. Je tu pro to nejlepší prostředí - sklepy jsou vytesané v žule, máme tu původní střechy a díky blízkosti Atlantského oceánu je tu pro zrání vín nejlepší klima. Nejsou tu výkyvy teplot, a víno tak může zrát dlouho. A to je pro něj nejlepší," říká José Falcao Carneiro.

Dnes při tak velké produkci vín už zrají ta levnější portská i jinde než na skalnatých březích naproti městu Porto. Ta nejlepší, například ta pocházející z jediného ročníku, však mají stále tady, pěkně pod kontrolou.

"Nahoře, na východě, na středním toku Doura, by mohla vína také zrát - musely by se tam ale vytvořit vhodné podmínky, například klimatizací. Pokud se tam v létě vydáte, zažijete, co je to vedro - může tam být až 45 stupňů. V zimě tam jsou zase mrazy - a to rozhodně není ideální prostředí pro víno, které zraje v sudech."

Ani vás, kteří nemáte rádi vedro, nemohu od návštěvy Doura odrazovat. Oblast Douro byla první, kterou kdo kdy vymezil jako vinařskou oblast. Konkrétně to byl nejslavnější premiér tehdy ještě královského Portugalska, markýz de Pombal. Krajina tam opisuje vlnovku řeky Douro a nad ní se vypínají zelenavé terasy s vínem.

Až si někdy budete kupovat portské víno, poznáte ho podle kolku přelepeného přes korkovou zátku. Jen ta zaručuje, že víno pochází z místa, kde se sice střetávala řada cizích vlivů, ale dodnes si uchovalo svůj jedinečný portugalský charakter.

mapa
Zvětšit mapu
autor: dkk
Spustit audio