Portréty českých tenistů jsou na poštovních známkách

11. prosinec 2013

Na vybrané pobočky v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem či Třeboni dorazily unikátní známky s českými tenisty. Od středeční osmé hodiny ranní si je lidé mohou kupovat. Zájem je velký, pro filatelisty ale historickou hodnotu mít nebudou.

Wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš dostal nápad vydat ke 120. narozeninám českého tenisu známky s pětadvaceti slavnými hráči současnosti i minulosti. S těmi, co žijí, se dohodl, zařídil potřebné formality, a také pořádně nalákal veřejnost.

„Určitě budou fronty. Ozývalo se mnoho tenisových klubů. Lidé hodně telefonují, vyptávají se, jestli to skutečně vyjde,“ říká Marie Chábová z České pošty v hlavní pobočce v Jindřišské ulici v Praze.

Známek prý mají dost pro každého. „Když si někdo koupí třicet archů, tak s tím nebudeme mít problém. Navíc jsme domluveni s dodavatelským závodem, který sídlí v Holešovicích, že si pro další várku můžeme přijet,“ vysvětluje Marie Chábová.

Pokud zrovna někdo není prezidentem, papežem nebo kosmonautem, na známce se v Česku jako žijící postava nemůže objevit. V tomto směru jde tedy o výjimečnou věc, která ale tradice nijak neporušuje, protože jde o takzvané "vlastní známky".

Někteří lidé si známky kupují, protože si myslí, že na jejich prodeji v budoucnu vydělají, ale slova znalce případné spekulanty zřejmě nepotěší.

„Většinou to nejsou ani filatelisti. Vyhráli jsme v Naganu a bylo tady třicet lidí denně a za známku by dali 250 korun, ale dneska ji neprodají ani za 20 korun. Historickou hodnotu to mít nebude, je toho hrozně moc,“ myslí si Václav Hromádka, specialista na známky, mince a pohlednice.

autoři: jpa , fk
Spustit audio