Portfolio Věry Jourové je nedůstojné a vycucané z prstu, kritizuje europoslanec Zahradil

Věra Jourová se stane místopředsedkyní Evropské komise, bude mít na starosti portfolio, které nese název Ochrana hodnot Evropské unie a transparentnosti. To europoslanec Jan Zahradil nehodnotí pozitivně: Jde o portfolio spíše politické povahy, nadbytečné a vycucané z prstu, aby vůbec Česká republika něco získala.

„Paní Jourová bude peskovat členské země za to, že nedodržují to či ono. Bude to pro Českou republiku portfolio, která nás bude přivádět do konfliktních situací, nebude to vylepšovat naší pozici jako země v EU,“ míní Zahradil.

Nelíbí se mu také, že svěřené portfolio nemá legislativní základ v evropském primárním právu. „To, co má na starosti paní Jourová, nemá nic společného ani s rozpočtem, ani s legislativou,“ kritizuje.

Portfolio bez obsahu?

Na druhé straně zdůrazňuje, že proti Věře Jourové osobně nic nemá a jakékoliv role, která ji bude přidělena, se zhostí se ctí a bude dobře reprezentovat. „Otázkou je, jestli toto portfolio nebylo uměle vytvořeno, aby vůbec něco Česká republika v osobě Věry Jourové dostala,“ přidává.

Zahradil by také rád věděl, co vlastně Věra Jourová ve funkci bude dělat – zda bude jezdit po členských zemích a varovat, aby se nedostaly do konfliktu s evropských právem.

Funkce dobrá na vizitku, ne do praxe EU

Čtěte také

„Je to spíše funkce s nadsázkou řečeno jakéhosi politruka a pro Českou republiku je nedůstojná,“ argumentuje s tím, že portfolio považuje za nadbytečné – EU by se měla spíše zabývat tvorbou legislativy, regulací vnitřního trhu nebo rozdělováním prostředků z evropského rozpočtu.

Funkce místopředsedkyně, kterou Jourová získala, podle Zahradila sice vypadá dobře na vizitkách a v televizi, ale z takové pozice se nepodaří nic prosadit.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio