Porota definovala hodnotící prvky v nové kategorii zpravodajských relací

22. únor 2013

Letošní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio přivítal mezi soutěžními kategoriemi nováčka – zpravodajskou relaci do 20 minut. Kritéria hodnocení soutěžních příspěvků byla zprvu nejasná. Na dnešním zasedání se ale porotci shodli na základních formálních náležitostech, který by měl nést nejen vítězný příspěvek, ale každý zpravodajský produkt. Jde především o autentičnost sdělení.

Porota, ve které zasedli Martin Ondráček, Naděžda Petrová, Zdeněk Šámal a Jefim Fištejn, vedla chvílemi bouřlivou debatu o tom, podle jakých měřítek hodnotit vybraných jedenadvacet soutěžních příspěvků. Základním bodem, na kterém se shodli všichni porotci, se stala autentičnost zpravodajského příspěvku. Zpravodaj by měl prý posluchači přinášet „obrázky“ z místa odkud reportuje, což sebou nese i ilustrační zvuky a podkres mluveného slova, který se bude přímo vázat k reportáži. „Pokud je podstatou zprávy zvuková událost, měla by zpráva autentický zvuk obsahovat“, vyjádřil se k této problematice člen poroty Jefim Fištejn. Tento faktor však podle závěrů poroty mnoho zpravodajských relací přehlíží. Podle Naděždy Petrové také velmi záleží na přístupu jednotlivých redaktorů: „Vše je o kreativitě, zda je redaktor natolik duchapřítomný, že si ve chvíli, kdy reportuje o povodních, stoupne alespoň k řece, kde svůj příspěvek natočí.“ Snaha o naprostou čistotu zvuku by tedy podle všeho neměla posluchače připravit o reálnou hodnotu a věrohodnost příspěvku, ten by měl být co nejvíce vtažen do děje.

Samozřejmostí mezi kritérii hodnocení byly základní zpravodajské hodnoty, které porota v příspěvcích sledovala. Důležitá je prý ovšem nejen blízkost a důležitost dané události, ale také dynamika zpracování a jednoduchost interpretovaného textu: „Když poslouchám zpravodajskou relaci, nikdy nesedím u přijímače naprosto soustředěný na informace, které ke mně proudí. Věnuji se jiné činnosti a soustředěněji vnímám až sdělení, které mě zaujme“, řekl k interpretaci zprávy Zdeněk Šámal.

Zasedání poroty III. soutěžní kategorie - novinářka Naděžda Petrová

Podle předsedy poroty Martina Ondráčka kvalitou zpravodajství nemalou měrou ovlivňují samotní interpreti. Forma s obsahem zprávy jdou údajně ruku v ruce, nelze je rozdělit. Pocit důvěry, který vyvolává sdělení redaktora ovlivní celkový dojem zpravodajské relace.

autor: mach
Spustit audio