Porod v sauně? Lotyši oživují staré rituály

9. září 2018

Sauna je nepostradatelnou součástí života nejen pro obyvatele Skandinávie, ale také Pobaltí. V Lotyšsku dříve bývala součástí vybavení každého domu. A protože kvůli horku a kouři šlo obvykle o nejčistší část domácnosti, ženy v nevytopené sauně často také rodily.

Sauna je nepostradatelnou součástí života nejen pro obyvatele Skandinávie a Ruska, ale také Pobaltí. V Lotyšsku dříve bývala součástí vybavení každého domu. A protože kvůli horku a kouři šlo obvykle o nejčistší část domácnosti, ženy v nevytopené sauně často také rodily. Osmý den po porodu v sauně podle lotyšských tradic následovala první koupel miminka při rituálu zvaném pirtižas. Časy se změnily, někteří Lotyši se ale pokoušejí staré rituály oživovat.

Sauna v Lotyšsku, neboli pirts, vzdáleně připomíná ruskou baňu. Když začne na rozžhavené kameny stříkat voda, slézají slabší povahy na lavicích níže a prakticky všichni účastníci se po celou dobu slastně šlehají metličkami z čerstvě nařezaných větví. Mezi lotyšským pirts a ruskou baňou jsou ale rozdíly, jak upozorňuje saunér Viesturs Luka-Indáns. Lotyšské sauny nejsou podle něj tak horké a dříve navíc bývalo obvyklé, že neměly komín, takže se do nich kouřilo. „Na kouřící sauny ještě narazíte na venkově. Fungují tak, že v nich musíte několik hodin nahřívat kameny, pak vynosíte popel, rychle vyvětráte a jdete se nahřívat. To je úplně nejlepší sauna,“ popisuje. Viesturs si svou saunu v domku na okraji Rigy postavil vlastníma rukama a pyšně mi ji ukazuje. Topí v ní dřevem, ale pro větší komfort si pořídil kamna s komínem. Hned před domem má Viesturs lesík, takže si může kdykoliv skočit pro čerstvé metličky. „Dubové listí je určené pro muže, protože podle tradic dodává sílu, a pro ženy je zase lípa, která dodává jemnost,“ vysvětluje. „Sbírám také javor, který zklidňuje.“ Pokud jde o lotyšské tradice a sauny, slouží Viesturs jako hotová encyklopedie. Při stříhání větviček vypočítává, k čemu všemu sauny dříve sloužily: koupel, uzení sýrů a masa. Omývala se v nich těla zemřelých a rodily se v nich děti.

Zajímá mě rituál pirtižas, na který je odbornicí Viestursova kamarádka, dula a medička Katrina PurinaLiberte: „Ženy kdysi rodily pouze doma. Po porodu strávily s miminkem sedm dní v oddělené místnosti, kam mohly jen ostatní ženy v domácnosti. Osmý den následovala první koupel a devátý den dítě dostalo jméno.“

Pirtižas je právě ona první koupel v malé vaničce v sauně vytopené na čtyřicet stupňů. Jak přesně rituál vypadal, už nikdo s určitostí neví. Katrina posbírala pověry spojené s rituálem v lidové slovesnosti. „Do vody můžeme dát květiny a bylinky - růže jsou pro lásku, heřmánek, aby dítě dobře spalo. Přidáme také střídku chleba, aby mělo vždy co jíst, kousek stříbra, aby mělo dost peněz, uzlíčky z vlny, aby bylo zdravé, a větvičku jalovce, aby se mu vyhýbali zlí lidé,“ vyjmenovává dula. Součástí rituálu je také masáž novorozeněte mateřským mlékem. Sauna dnes už koupelnu nenahrazuje.

Mnozí Lotyši se ale po obnovení nezávislosti země rádi vracejí k tradicím a cestu mezi ně si hledá i rituál pirtižas. I když už v trochu zmodernizované podobě.

autor: vid
Spustit audio

Více o tématu