Pořad Exit 316

14. leden 2007
Výzvy přítomnosti

Dnes budeme mluvit o mladé generaci - a důvodem k tomu bude jeden z pořadů České televize, který se stal hned v několika ohledech zajímavým experimentem. Snaží se totiž komunikovat starou moudrost novým způsobem - a reakce cílové skupiny jsou (jak uslyšíte) skutečně pozoruhodné. Ničím nerušený poslech vám přeje Daniel Raus.

Ještě předtím, než představím dnešní hosty, řeknu pár slov o zmíněném pořadu České televize. Vysílá se na druhém programu vždy ve středu v 18 hodin a má tajemný název: Exit 316. Snaží se mluvit řečí mladých lidí, kterým je zhruba 17 let. Laťka je ale proklatě vysoko, série těchto pořadů se totiž zabývá tématy se značnou filosofickou (neřku-li náboženskou) hloubkou. Klade si otázku, co je pravda a co lež, co je víra, jak se dívat na hněv nebo jak je to vlastně se sexem. Možná vás napadne, že sex bude 17-leté zajímat určitě, ale víra nebo odpuštění, to asi těžko. Jaká je tedy dnešní mladá generace? Co ji zajímá a jak reaguje na těžká sousta filosofů nebo teologů? Jaké jsou reakce na Exit 316? K rozhovoru o těchto otázkách jsem si pozval do studia dva z těch, kdo celou myšlenku iniciovali. Je to manažer projektu Jan Škraňka a zástupce organizace se zkratkou KAM (tedy Křesťanské akademie mladých) - jinak Američan - Dave Patty.

Exit 316 - fotografie z části na téma Modlitba
autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.