Poplatky za odpad zůstávají ve většině okresních měst na severní Moravě stejné

1. leden 2014

Poplatky za komunální odpad zůstávají ve většině okresních měst na severní Moravě i v novém roce stejné. Nejnižší má Opava, nejvíce naopak musí z peněženky vytáhnout lidé v Novém Jičíně.

„My nejsme z Opavy ani z Ostravy, jsme z jedné vesnice kousek odsud, a platíme takové poplatky, jako kdybychom byli na Masarykově náměstí,“ říká pan Jaroslav. Bydlí v Plesné a podle svých slov platí každý rok za komunální odpad pět set korun.

„Když se třídí odpad, tak by z toho také něco mělo být, že. Pokud z toho lidé nebudou nic mít, třídit nebudou,“ dodává.

V krajském městě budou lidé i v roce 2014 platit za komunální odpad stejně jako loni, tedy 498 korun. Poplatky je potřeba zaplatit jednorázově. A to nejpozději do konce dubna letošního roku. „Je to smutné, protože my jsme s ovzduším a se vším nejhorší v Evropě, a všechno přitom máme nejdražší,“ myslí si paní Helena.

Z okresních měst v kraji zaplatí za komunální odpad nejvíce obyvatelé Nového Jičína. A to přes 550 korun. Zlevňovat se rozhodli například v Bohumíně.

„Snížení bylo možné, protože občané dobře třídí a zvýšila se efektivita toho systému. To znamená, že se vytřídilo více plastů, papíru a skla,“ vysvětlil Lumír Macura, bohumínský místostarosta z ČSSD.

Z obyvatel okresních měst v Moravskoslezském kraji platí za odpad nejméně Opavští. Bez čtyř korun rovných čtyři sta. Děti do tří let navíc v Opavě nemusí platit za odpad vůbec. Děti do jednoho roku jsou od poplatku osvobozeny také v Kopřivnici.

„Chceme, aby lidé u nás zůstávali, nestěhovali se pryč a žili rádi v Kopřivnici. Městský rozpočet to unese a myslím si, že tyto rodiny si to zaslouží,“ říká starosta Josef Jalůvka z ODS.

Stejně jako loni - pět set korun - zaplatí za odpad obyvatelé Bruntálu a Karviné. „Podíl tříděného odpadu se za poslední dva tři roky zvýšil dvojnásobně. Tím, že se zvyšuje podíl tříděného odpadu, se také snižují náklady,“ objasnila Šárka Swiderová, mluvčí karvinské radnice, proč se poplatky v Karviné nezvýšily.

Způsob a také termín zaplacení poplatků za komunální odpad má každá obec jiný. Pokud ale nezaplatíte, může vám hrozit dokonce až exekuce. Ostrava je například prvním městem v kraji, kde kvůli dluhům zaměstnávají městského exekutora.

autor: lio
Spustit audio